Το Σ.τ.Ε της Τουρκίας είναι πιθανό να ανακοινώσει την Παρασκευή (10/7) την απόφαση για την μετατροπή ή όχι της της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, ακυρώνοντας έτσι την απόφαση του 1934, ανέφεραν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, με δηλώσεις τους στην εφημερίδα Hurriyet, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που έχουν ακουστεί.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε την αποκατάσταση του καθεστώτος του ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ένα μνημείο του 6ου μ.Χ. αιώνα, το οποίο είχε κεντρική θέση λατρείας τόσο για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία όσο και για την Οθωμανική.
Η προοπτική μιας τέτοιας κίνησης προκάλεσε ανησυχία μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Ελλήνων αξιωματούχων και χριστιανών ηγετών πριν από την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο διενήργησε ακρόαση την περασμένη Πέμπτη (2/7).
Ουσιαστικά αυτό που αμφισβητείται είναι η νομιμότητα μιας απόφασης που ελήφθη το 1934, μια δεκαετία δηλαδή μετά τη δημιουργία της σύγχρονης κοσμικής τουρκικής δημοκρατίας υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
«Αναμένουμε την ακυρωτική απόφαση να εκδοθεί την Παρασκευή», δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.
Το ίδιο ανέφερε και ένας αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AK του Ερντογάν, ο Νουμάν Κουρτουλμούς, που έχει ισλαμιστικές ρίζες, ότι δηλαδή «την Παρασκευή θα γίνει η οριστική ακύρωση της απόφασης του 1934».
Να σημειωθεί ότι αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet σε σημερινό άρθρο του υποστηρίζει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας φέρεται να έχει αποφασίσει ομόφωνα το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τζαμί και πως η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή 10 Ιουλίου.
«Αυτό το έθνος περίμενε 86 χρόνια. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», έγραψε χαρακτηριστικά