Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά, προχώρησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη έκθεση του Απριλίου, προβλεπόταν πως η ύφεση για το τρέχον έτος θα είναι βαθιά, από ελάχιστο 5% και προς το 10%.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου καθηγητή Νίκο Βέττα, ο οποίος παρουσίασε τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεση για την οικονομία:
- Στο βασικό σενάριο προβλέπεται ύφεση 7,5% έναντι 5% της προηγούμενης πρόβλεψης
- Στο δυσμενές σενάριο η ύφεση φτάνει στο 10,5%, έναντι 9% της προηγούμενης πρόβλεψης
Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, οι παραπάνω προβλέψεις αφορούν την ονομαστική ύφεση, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Με βάση το βασικό σενάριο ονομαστικής ύφεσης 7,5%, οι απώλειες στο ΑΕΠ θα ανέλθουν στο 9%, καθώς ο αρνητικός πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,5-2%, ενώ με βάση το δυσμενές σενάριο ονομαστικής ύφεσης 10,5%, οι απώλειες θα εκτοξευθούν στο 13%.
Στο βασικό σενάριο προβλέπεται αύξηση της ανεργίας στο 19,3%, η δημόσια κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 7%, οι επενδύσεις κατά 25%, οι εισαγωγές – εξαγωγές θα μειωθούν κατά 20-25%, ενώ στο δυσμενές, το οποίο συμπεριλαμβάνει το ενδεχόμενο η πανδημία να συνεχιστεί, εκτιμάται ότι η ανεργία θα φτάσει το 20,5%, η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 11%, οι επενδύσεις κατά 40%, οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 35%.
Παράλληλα, για το επόμενο έτος ο κ. Βέττας επισήμανε πως «δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την ανάπτυξη», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε πει ότι αυτό που θα χάσεις το 2020 θα το κερδίσεις το 2021».