Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού. Τις βαθμολογίες περιμένουν με αγωνία περίπου 100.000 υποψήφιοι για εισαγωγή στις 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τα αποτελέσματά τους στον ιστότοπο: https://results.it.minedu.gov.gr/. Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Η τελική ημερομηνία καταχώρησης του οριστικοποιημένου Μηχανογραφικού είναι η 17η Ιουλίου 2020. Μέχρι τότε, αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων, οι εξετάσεις των οποίων θα ολοκληρωθούν στις 13 Ιουλίου.
«Από το Σάββατο 11-7-2020 μέχρι και την Παρασκευή 17-7-2020, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν πλέον να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, κανείς υποψήφιος δε θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραμματισμένη τους εφημερία) θα λειτουργήσουν μία επιπλέον ημέρα, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Ανακοινώθηκαν και τα στατιστικά στοιχεία
Παράλληλα ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία για τις φετινές βαθμολογικές επιδόσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στις Πανελλήνιες 2020.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος στις Πανελλήνιες οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν να εξεταστούν είτε με το παλαιό είτε με το νέο σύστημα. Η διαφορά είναι ότι με το νέο σύστημα δεν εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών στα Λατινικά, αλλά στην Κοινωνιολογία, και παράλληλα δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων.
Σύμφωνα με την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων, από το σύνολο των 71.547 υποψηφίων ΓΕΛ που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις με το νέο σύστημα σε όλες τις ομάδες προσανατολισμού πάνω από τη βάση έγραψε το 72,87% των υποψηφίων στην νεοελληνική γλώσσα, το 71,75% στη Βιολογία, το 62,03% στην Κοινωνιολογία, το 60,24% στην Οικονομία Ο.Π. Σχεδόν ένας στους δύο υποψήφιους έγραψε κάτω από τη βάση (58,84) στα Μαθηματικά, αλλά και στην Ιστορία 50,81%.
Στην ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών οι υποψήφιοι τα πήγαν καλά σε Νεοελληνική γλώσσα και Μαθηματικά καθώς πάνω από τη βάση έγραψαν το 82,66% και το 66,86% αντίστοιχα.
Αντίθετα το 41,50% των υποψηφίων στη Φυσική και το 48,75% στη Χημεία έγραψε κάτω από τη βάση. Στην ομάδα ανθρωπιστικών σπουδών ένας στους δύο έπιασε τη βάση, ενώ αντίστοιχες είναι και οι επιδόσεις των υποψηφίων στα αρχαία ελληνικά.
Μόλις το 24,41% των υποψηφίων στα μαθηματικά έγραψε πάνω από τη βάση στην ομάδα σπουδών οικονομίας και πληροφορικής , ενώ πάνω τη βάση έγραψε το 58.15% των υποψηφίων στα Νεοελληνικά και το 60,24% στην οικονομία.
Πολύ καλές είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων στην ομάδα σπουδών υγείας καθώς μόλις τo 28,25% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στη Βιολογία και το 13,22% στη Νεοελληνική Γλώσσα.