Έκπληκτος για την επίσπευση της υπογραφής του Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, καθώς όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος στο παρελθόν είχε πει πως μια τέτοια κίνηση θα επέφερε περισσότερη ζημία παρά όφελος στην Τουρκία.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ανέφερε μεταξύ άλλων:
Από το Μάρτιο του 2019 βρίσκεται εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και επιχειρεί γεωτρήσεις.
Τον Οκτώβριο του 2019 εισέβαλε στη Συρία χωρίς απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ή τη σύμφωνη γνώμη της κεντρικής κυβέρνησης. Εγκαθιδρύθηκε στη Συρία και κατάφερε να προχωρήσει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Τον Νοέμβριο του 2019 υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Τον Ιανουάριο του 2020 συμμετείχε στη διάσκεψη του Βερολίνου και τη συνυπέγραψε, την οποία όμως αναιρεί με την στάση του και παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Πριν 2,5 βδομάδες ξαναμπήκε στο Ιράκ επικαλούμενος το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Σε όλα αυτά η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και της Δύσης είναι ήπια, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
“Η Τουρκία φτιάχνει δικούς της κανόνες και σύστημα αξιών.”
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει καβγάδες με την Τουρκία. Η Αγία Σοφία δεν είναι προτεραιότητά τους για να τσακωθούν με την Τουρκία και αυτό μέτρησε ο Ερντογάν.
Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα
Η Ελλάδα αυτό που θέλει να πετύχει για να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις νοτίως της Κρήτης, της Καρπάθου, της Κάσου, της Ρόδου είναι να γίνει σαφές από ευρωπαϊκής πλευράς προς την Τουρκία ότι οι συνέπειες ενδεχόμενης τέτοιας επιλογής, δηλαδή παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, θα συνοδευτεί από απτές συνέπειες, όχι όπως συνέβη στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήγησε ο διεθνολόγος.
“Πρέπει να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας θα έχει αντίκτυπο στα δικά τους συμφέροντα σε περίπτωση που δεν βάλουν φρένο”, τόνισε ο κ. Φίλης.
Αν εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια είναι σαφές ότι πηγαίνουμε σε κάτι που δεν θα ευνοήσει τα δυτικά συμφέροντα, είπε ο κ. Φίλης για την περίπτωση που η Ευρώπη δεν αντιδράσει όπως πρέπει στην τουρκική προκλητικότητα.
Τέλος, επεσήμανε ότι” η Ελλάδα φαίνεται πως με την ενδεχόμενη αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών, θα επιδιώξει μια ρήτρα εγγύησης από πλευράς Γαλλίας, δηλαδή κάποιου είδους διάθεση της Γαλλίας για εμπλοκή”.
Πηγή: skai.gr