Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα, στον απόηχο των διεθνών αντιδράσεων που έχουν προκληθεί για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ότι θα ενημερώσει την UNESCO για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν σχετικά με το θέμα αυτό ενόψει και της πρώτης προσευχής που έχει προαναγγελθεί για τις 24 Ιουλίου.
«Μας εξέπληξαν κάποιες από τις τοποθετήσεις της UNESCO. Θα την ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου στο κανάλι TRT.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ελλάδα λέγοντας πως «δεν έχει δικαίωμα να μιλάει» καθώς «είναι η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων στη δυτική Θράκη. Η Ελλάδα επέβαλε σιγή στο κάλεσμα για προσευχή από τα μεγάφωνα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του κοροναϊού».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι η Τουρκία θα αρχίσει έρευνες και γεωτρήσεις στο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου που προβλέπεται στη συμφωνία με τη Λιβύη επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή σε μοίρασμα με εταιρείες από τρίτες χώρες. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Κυβέρνηση της Τρίπολης δε θα επωφελείτο αν κηρυσσόταν τώρα μια εκεχειρία στη χώρα κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου, ενώ πρόσθεσε ότι η Σύρτη και η αεροπορική βάση της Τζούφρα θα πρέπει να παραδοθούν στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας προτού αυτή συμφωνήσει σε μια εκεχειρία.
Σημειώνεται ότι η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους όρους της Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς (1981), που ορίζει ρητά πως για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης του Οργανισμού. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία, πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση σε ανάλογους χώρους, είναι υποχρεωτικό να αποστέλλεται έγγραφο αίτημα στην UNESCO. Αυτή συγκαλεί τη διακυβερνητική Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που καλείται, με τη σειρά της, να εξετάσει την εκάστοτε περίπτωση με βασικό κριτήριο, πάντα, τη διατήρηση της αξίας και του οικουμενικού πολιτιστικού χαρακτήρα του μνημείου.