Τα πολυαναμενόμενα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου που εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για τον κοροναϊό πρόκειται να δοθούν αύριο, Δευτέρα, στη δημοσιότητα.
Σε εκτενές ρεπορτάζ του το Bloomberg εστιάζει στο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο που ανέπτυξε η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ. Μάλιστα τα τρίδυμα παιδιά της (ηλικίας 21 ετών) συμμετέχουν στην δοκιμή.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει ήδη αφήσει πίσω άλλες επιστημονικές ομάδες στην «κούρσα» ανάπτυξης του εμβολίου, αφού έχει ήδη ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3, ή τελικού σταδίου, με χιλιάδες συμμετέχοντες από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Σάρα Γκίλμπερτ δήλωσε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει μια πιθανότητα 80% να είναι αποτελεσματικό στο «να σταματά την εκδήλωση της Covid-19 σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό». Όπως προσέθεσε, θα είναι σε θέση να το γνωρίζει αυτό τον Σεπτέμβριο.
Το ερώτημα είναι το γιατί ξεχωρίζει το εμβόλιο που ετοιμάζει η ομάδα της Οξφόρδης. Το Bloomberg εξηγεί: «Τα παραδοσιακά εμβόλια δημιουργούνται από ένα αποδυναμωμένο ή ανενεργό τύπο του βακτηρίου που προκαλεί τη λοίμωξη ώστε να “πυροδοτήσει” ανοσολογική αντίδραση. Αυτά τα εμβόλια δεν είναι εύκολο να αναπτυχθούν και να παραχθούν γρήγορα. Η ομάδα της Οξφόρδης ανέπτυξε μια τεχνολογία που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία χρησιμοποιώντας έναν άκακο ιό, ως “Δούρειο ίππο” ώστε να μεταφέρει το γενετικό υλικό του παθογόνου στα κύτταρα ώστε να δημιουργήσει μια αντίδραση του ανοσοποιητικού. Στην περίπτωση του κοροναϊού, η Γκίλμπερτ πήρε έναν αδενοϊό από χιμπατζήδες (έναν κοινό ιό κρυολογήματος) και εισήγαγε γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 στην επιφάνειά του. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύει να “ξεγελάσει” το ανοσοποιητικό σύστημα και να το κάνει να παλέψει. Ο συγκεκριμένος αδενοϊός κινητοποιεί τόσο αντισώματα όσο και υψηλά επίπεδα T-cells (Τ-λεμφοκύτταρα), έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν τον ανοσοποιητικό σύστημα στο να “διαλύει” τις λοιμώξεις».
Oxford’s Covid-19 vaccine, devised by Sarah Gilbert, is in human trials. AstraZeneca has lined up agreements to produce 2 billion doses. Now the world waits https://t.co/y9Pat2prxa via @BW
— Bloomberg (@business) July 19, 2020