Οσα αναδείχθηκαν τώρα για το Μάτι αποκαλύπτουν τα παιχνίδια σκοπιμοτήτων και τον πόλεμο προσωπικών συμφερόντων στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής την τελευταία 20ετία όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ.
Ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος άσκησε πιέσεις στον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο για το Μάτι με βάση πιθανόν και τις προσωπικές αντιλήψεις του και την αγωνία του για δίωξη σε βάρος του, αφού ίσως ήξερε ότι θα του καταλογίζονταν -κάτι που έγινε- σημαντικές ευθύνες για την εξέλιξη του φονικού πύρινου μετώπου.
»Κι αυτό γιατί φέρεται, σύμφωνα με κατάθεση, να είχε ενημερωθεί στο κινητό τηλέφωνό του από αξιωματικό που επέβαινε σε ελικόπτερο ότι η πυρκαγιά κατευθυνόταν στον Βουτζά και στην λεωφόρο Μαραθώνος. Χωρίς ωστόσο να υπάρξει η ανάλογη αντίδραση. Στο δικαστικό πόρισμα τού αποδιδόταν ότι δεν κινητοποίησε εγκαίρως την ΕΜΑΚ. Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, (σσ. τοποθετήθηκε σε αυτό το πόστο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι) την οποία επικαλέσθηκε ο κ. Ματθαιόπουλος για να «μεταφέρει πίεση» στον κ. Λιότσιο, είχε κληθεί να καταθέσει γι ‘αυτό τον λόγο ενώπιον των δικαστικών λειτουργών που ερευνούσαν τον πύρινο όλεθρο στην βορειοανατολική Αττική.
Ομως φέρεται στην κατάθεσή της αρνήθηκε ότι είπε οτιδήποτε σχετικό στον κ. Ματθαιόπουλο. Οσον αφορά τις αναφορές Ματθαιόπουλου στον κ. Λιότσιο για τις πυρκαγιές στη Μάνη και στα Κύθηρα το 2017 ότι δεν απεστάλησαν επαρκή εναέρια μέσα ώστε να υπονομευθεί τότε ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που «κόπηκε» στις επόμενες κρίσεις, δεν πιστεύουμε ότι ευσταθεί. Στα Κύθηρα είχαν σταλεί πολλά εναέρια μέσα όμως υπήρχε πρόβλημα ανεφοδιασμού τους κατά γενική ομολογία, παρότι είχαν γίνει σημαντικές προσπάθειες. Υπήρχαν τότε σχετικές δηλώσεις υψηλόβαθμων πυροσβεστών. Ακόμη στη Μάνη υπήρξε πράγματι πρόβλημα γιατί μετά τον αρχικό περιορισμό της πυρκαγιάς ζητήθηκε απομάκρυνση πυροσβεστικών αεροσκαφών κι ελικοπτέρων με αποτέλεσμα την αναζωπύρωσή της. Ομως για αυτή τη λαθασμένη εκτίμηση ελέγχθηκαν τότε ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής για αμέλεια. Ομως δεν υπήρξε κανένα δείγμα σκοπιμότητας. Η αναφορά του κ. Ματθαιόπουλου στη συζήτηση με τον κ. Λιότσιο ότι υπήρξαν εσκεμμένες ενέργειες στην Μάνη και στα Κύθηρα για να εκδιωχθεί ένας συγκεκριμένος αξιωματικός αποτελούσε ισχυρισμό που φέρεται να διατύπωνε τότε κι ο μνημονευόμενος δυσαρεστημένος αξιωματούχος! Κι ήταν κάτι γνωστό στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής, κι όχι κάτι νέο που έσπευσε να υιοθετήσει όπως φαίνεται ο κ. Ματθαιόπουλος στην προσπάθειά του να εντυπωσιάσει και να επηρεάσει τον πραγματογνώμονα. Ομως η απομάκρυνση του εν λόγω αξιωματικού για τον οποίο γίνεται λόγος δεν φαίνεται να έγινε λόγω των πυρκαγιών στην νότια Πελοπόννησο αλλά για συνολικότερους λόγους».
Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν μιλώντας προς «Το Βήμα» στελέχη της Πυροσβεστικής και πρώην αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη ύστερα από τη δημοσιοποίηση σοκαριστικού μαγνητοφωνημένου διαλόγου του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου που φέρεται να άσκησε εξοντωτικές πιέσεις με σκαιό τρόπο κι υβριστικές εκφράσεις στον αξιωματικό της πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιο για να αλλοιώσει- κάτι που δεν έγινε- την πραγματογνωμοσύνη που συνέταξε για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς. Τα εν λόγω στελέχη μιλούν για «εξαιρετικά σοβαρό θέμα που πρέπει όμως να ενταχθεί στις πραγματικές διαστάσεις του».
Τι λένε για τις «απειλές Ματθαιόπουλου»
Τα εν λόγω στελέχη εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις αναφορές του Βασίλη Ματθαιόπουλου για πιέσεις που θα ασκηθούν προς τον Λιότσιο κι από άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής.
Στέκονται ιδιαίτερα στην αναφορά για πίεση από «τον δικηγόρο του πρώην αρχηγού κ. Σωτήρη Τερζούδη που αποπέμφθηκε μετά το Μάτι». Ομως ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής έχει γυναίκα δικηγόρο ως νομική εκπρόσωπο -κάτι που φαίνεται να αγνοεί ο συνομιλητής του πραγματογνώμονα- ενώ στο υπόμνημά του είχε μεταθέσει μέρος των ευθυνών και των αποφάσεων για το Μάτι και προς τον κ. Ματθαιόπουλο.
Ωστόσο πρέπει από την άλλη πλευρά να επισημανθεί ότι στα υπομνήματά τους άλλοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής υιοθέτησαν τις απόψεις Ματθαιόπουλου και τις προτροπές του προς τον πραγματογνώμονα για κύρια ευθύνη για τον όλεθρο στη ρυμοτομία της περιοχής, στους δυνατούς ανέμους κλπ.
Ας σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Ματθαιόπουλος στο υπόμνημα που είχε στείλει στις δικαστικές αρχές προσπάθησε να επιμερίσει τις ευθύνες, τονίζοντας ότι για όλες τις ενέργειές του ήταν ενήμεροι ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, είχε αφήσει αιχμές εναντίον αρχιπύραρχου -δεν κατηγορήθηκε ποτέ- που είχε την ευθύνη για τον συντονισμό των εναέριων πυροσβεστικών μέσων αλλά και υποστράτηγου που –όπως επισήμανε– αρνήθηκε να μεταβεί στη φωτιά στο Μάτι.
Η έρευνα σε βάρος 40 στελεχών της Πυροσβεστικής
Οι ίδιοι επιτελείς στέκονται ιδιαίτερα και σε ένα άλλο απόσπασμα του επίμαχου διαλόγου όπου ο κ Ματθαιόπουλος μνημονεύει «μόλις κατηγορηθούμε, θα βάλουμε τρεις δικηγόρους όπως κάναμε το 2000 επί Γκουρμπάτση».
Προφανώς ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής αναφέρεται σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το 2000 ο τότε προϊστάμενος της υπηρεσίας Διερεύνησης Εμπρησμών της Πυροσβεστικής κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης (σ.σ. μετέπειτα υπαρχηγός του Σώματος και τώρα ειδικός πραγματογνώμονας) για αλλοιώσεις δεδομένων σε υποθέσεις δασικών και αστικών πυρκαγιών ή σε προβληματικές μελέτες πυρασφάλειας σε βάρος 40 τουλάχιστον στελεχών της Πυροσβεστικής! Κι ανάμεσα σε αυτούς ήταν κι ο κ. Ματθαιόπουλος. Οι εν λόγω αξιωματούχοι είχαν απαλλαγεί τότε με επίκληση ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία για χρηματισμό τους.
Τέλος όσον αφορά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Μάνη και στα Κύθηρα όπου σύμφωνα με τον επιδεικτικό λόγο του κ. Ματθαιόπουλου «υπήρξε εσκεμμένη ολιγωρία στην αποστολή εναερίων μέσων για να εκδιωχθεί υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής», υπενθύμιζαν δήλωση, τότε, του ίδιου του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Καπελιού (σ.σ. που φέρεται να συμμετείχε κατά τον κ. Ματθαιόπουλο στην εν λόγω μεθόδευση) ότι «η γεωγραφική θέση του νησιού, όμως, δεν ευνοούσε τη γρήγορη επέμβαση των εναέριων μέσων που έπρεπε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για ανεφοδιασμό, ενώ και η μεταφορά των ενισχύσεων σε επίγεια μέσα, από τη υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν δύσκολη».
Ο κ. Καπελιός σε χθεσινή συνέντευξή του σε ΜΜΕ της Μεσσηνίας ανέφερε ότι «τότε κύριο μέλημά του ήταν να στείλει όσο το δυνατόν πιο πολλά εναέρια μέσα, κι είναι απολύτως ψευδές ότι ασχολήθηκε με την υπονόμευση άλλου αξιωματικού». Συμπληρώνοντας ότι το κριτήριό του ήταν «η προσφορά στην πατρίδα κι ότι το κύριο πρόβλημα ήταν ότι τότε υπήρχαν ελάχιστα πυροσβεστικά ελικόπτερα».