Η εντύπωση ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου δεν ευσταθεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Η κατάσταση είναι όμως σοβαρή. Το Βερολίνο παρακολουθεί τις εξελίξεις. Επιβεβαιώνεται ο μεσολαβητικός ρόλος.
Σε χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Bild υποστήριζε ότι μόνο μετά από παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ αποτράπηκε την Τρίτη ελληνοτουρκική στρατιωτική συμπλοκή στο Αιγαίο. Η εκτίμηση αυτή δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – τουλάχιστον όχι σε αυτόν το βαθμό. Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο δεν υποβαθμίζουν τη σημασία της έντασης που δημιουργήθηκε, παράλληλα όμως δεν επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε άμεσος κίνδυνος πολέμου.
Κλήση τούρκου πρέσβη στο γερμανικό ΥΠΕΞ
Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε όμως τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιδείξει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα.
Από την Τρίτη, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάλειπτα τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Με την ιδιότητα της γερμανικής προεδρίας, το Βερολίνο θέτει το θέμα σε διάφορα επίπεδα και σε σειρά διεθνών θεσμών και οργανισμών.
Στόχος της Γερμανίας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα. Τη μεσολάβηση της Γερμανίας επιβεβαιώνει η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle δηλώνει: «Προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές με συνομιλίες στο παρασκήνιο.»
Πηγή: DW