Για το γαϊτανάκι διαρκών περικοπών σε βάρος των γιατρών, την αναγκαστική έκπτωση, το λεγόμενο ριμπέιτ (rebate) και το κλόουμπακ (clawback) – ένας από τους μνημονιακούς όρους στην Υγεία για τον περιορισμό των δαπανών – που μειώνει κατά 25% τα χρήματα τα οποία λάμβαναν από τον ΕΟΠΥΥ οι εργαστηριακοί γιατροί μίλησε στον 91,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Βαρνάβας μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Στον Απόστολο Λυκεσά ο κ. Βαρνάβας εξήγησε ότι πολλά μικρά εργαστήρια κλείνουν και αντέχουν μόνο τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και οι αλυσίδες τα οποία γιγαντώνονται, καταλαμβάνουν τον χώρο και δημιουργούν μονοπωλιακές καταστάσεις. Παράλληλα μίλησε και το φλέγον ζήτημα της συλλογικής σύμβασης εργασίας των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, που ως αίτημα «έχει μείνει στον αέρα», καθώς οι συνδικαλιστές της ΝΔ δυναμίτισαν την υπογραφή της όταν επί υπουργίας Ξανθού είχαν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις και λίγο πριν τις εκλογές είχαν φτάσει σε τελικό στάδιο.
Ο κ. Βαρνάβας αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με τις μη προσλήψεις γιατρών από τα ξενοδοχεία καθώς είτε δεν θέλουν να το κάνουν ή δεν βρίσκουν λόγω των χαμηλών αμοιβών, για τη διαχείριση περιστατικών κορονοϊού, και σημείωσε ότι οι γιατροί των νοσοκομείων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας επιβαρύνονται και γι’ αυτό.
Αυτό είναι πρωτοφανές, επισήμανε, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι γιατροί των κέντρων υγείας έχουν ως καθήκον να παρέχουν περίθαλψης στον τόπο εργασίας τους και στον πληθυσμό αναφοράς τους, δεν είναι δυνατόν να γίνουν γιατροί των ξενοδοχείων.
Ουσιαστικά πάμε σε δεύτερο κύμα πανδημίας εντελώς απροετοίμαστοι, επισήμανε ο κ. Βαρνάβας και έφερε και το παράδειγμα του μηχανήματος διαγνωστικού, μοραϊκού ελέγχου για τον κορονοϊό που το πήραν από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το πήγαν στην Ξάνθη, κάτι ανήκουστο, όπως τόνισε, καθώς κάνουν το μηχάνημα βόλτα και λένε σε κάθε περιοχή ότι πήραν μηχάνημα, ενώ πρόκειται για το ίδιο.