«Σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνω οποιαδήποτε κίνηση παροχής προς συγκεκριμένη συνταξιοδοτική ομάδα. Είμαστε σε μία συγκυρία που ανέτρεψε τα πάντα», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας, σήμερα στην Ολομέλεια, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Μουλκιώτη με θέμα «Άμεση αποκατάσταση της διάκρισης εις βάρος 5.000 συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας προερχόμενοι από το τ. ΕΤAΤ».
Ο βουλευτής κάλεσε τον υπουργό Εργασίας να απαντήσει εάν αναγνωρίζει το υπουργείο την ύπαρξη ζητήματος σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, προερχόμενοι από το τ. ΕΤAΤ, με τον νόμο 4670/2020 και εάν προτίθεται να προβεί άμεσα, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που έχει συντελεστεί σε βάρος των 5.000 συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας προερχόμενοι από το τ. ΕΤAΤ.
«Με σεβασμό ακούω και τις διαμαρτυρίες των συγκεκριμένων συνταξιούχων, με σεβασμό ακούω τις παρατηρήσεις τους, με σεβασμό διαβάζω τα κείμενά τους, καλά κάνουν να διαμαρτύρονται, είναι ένα συνδικαλιστικό όργανο. Η απάντηση είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνω οποιαδήποτε κίνηση παροχής προς συνταξιοδοτική ομάδα. Είμαι ειλικρινής, πρέπει να είμαι ειλικρινής. Είμαστε σε μία συγκυρία που ανέτρεψε τα πάντα», είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Προσπαθώ πάντα να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας και να είμαι αξιόπιστος σε αυτά που λέω. Στα 4,5 χρόνια που είχα την τιμή να έχω το χαρτοφυλάκιο του εργασιακού τομέα της ΝΔ, ήμουν πάντα πολύ προσεκτικός, πολύ φειδωλός. Οι κοινοβουλευτικές μου ερωτήσεις δεν είχαν ποτέ χαρισματικές λογικές στο να αγκαλιάσουμε τα πλήθη, ήταν στοχευμένες, υπεύθυνες και τεκμηριωμένες. Δύο φορές μόνο έκανα παρέμβαση για δύο κοινωνικές ομάδες. Η πρώτη ήταν για τις συντάξεις χηρείας και πράγματι, με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεσμευτήκαμε και το κάναμε πράξη. Ήταν 66.000 περιπτώσεις και δώσαμε συντάξεις χηρείας την επόμενη μέρα. Και η δεύτερη ήταν όταν παραβρέθηκα στη Γενική Συνέλευση των συγκεκριμένων συνταξιούχων και είχα πει ότι θα το εξετάσουμε, να δούμε τις δυνατότητες αποκατάστασης, να δούμε τις δυνατότητες αποκατάστασης στη βάση των αιτημάτων τους».
Όμως, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, αυτήν τη στιγμή το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δοκιμάζεται υπό την έννοια ότι τα έσοδα που είχαν προϋπολογιστεί δεν υπάρχουν. «Η πανδημία έφερε ύφεση και η ύφεση έφερε επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας έφεραν ανεργία, μείωση εισφορών και αυτό είναι μία πραγματικότητα. Με τα νέα δεδομένα προβλέπεται ότι θα έχουμε ύφεση 9% για το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ, ταυτόχρονα προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ. Τα πράγματα ανετράπησαν. Αυτά τα οποία είπα τότε ήταν σε μία κατάσταση διαφορετική. Σήμερα έχουμε μία ανατροπή των πάντων. Μην παραβλέπουμε ότι το 2020 το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει 1,4 δισ. τα αναδρομικά των συνταξιούχων αυτών που προέκυψαν από το ΣτΕ και με μία λογική επέκτασης και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Καταβάλλαμε σε 250.000 συνταξιούχους την επικουρική τους σύνταξη την καινούργια, με βάση τις εκκρεμότητες που πήραμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδρομικά 8 μηνών σε 250.000 συνταξιούχους, νέα σύνταξη με αναδρομικότητα από 1.3.2020 για τους εργαζόμενους συνταξιούχους οι οποίοι πλέον θα παίρνουν το 70% της σύνταξης, θα πάρουν τον Νοέμβριο του 2020 τη νέα κύρια σύνταξη εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, και επιπλέον Νοέμβριο-Δεκέμβριο θα πάρουν και αναδρομικά 12 μηνών. Πιστέψτε με, αυτά τα λεφτά δεν περισσεύουν. Και πολλά χρήματα από αυτά δεν μπορεί, πλέον, να τα δώσει ο κοινωνικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας, έρχονται πακέτο από το υπουργείο Οικονομικών και ούτε στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ποταμός χρημάτων. Τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι, όλοι μας», τόνισε.
«Εάν επέλθει δημοσιονομική ισορροπία, εάν τακτοποιηθούν τα πράγματα, εγώ την πόρτα στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν την κλείνω. Θα το συζητήσουμε τότε, αρκεί να είναι λύση ρεαλιστική, υπεύθυνη, δίκαιη και να μη διαταρράσσει τη δημοσιονομική ισορροπία του ασφαλιστικού, βάζοντας σε κίνδυνο τις συντάξεις των υπολοίπων Ελλήνων. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση που πρέπει να έχει ένας υπουργός Εργασίας», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.
Πηγή: ΑΠΕ