Περιοριστικά μέτρα ισχύουν στον Πόρο για 10 ημέρες από σήμερα στις 06.00 έως και τις 17 Αυγούστου στις 6 π.μ., μετά την έξαρση της Covid-19 το τελευταίο δεκαήμερο.
Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής περιοριστικά μέτρα:
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).
Στο νησί μεταβαίνουν και εγκαθίστανται σήμερα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.
Στα 153 τα κρούσματα σε όλη τη χώρα
Χθες καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 153 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, μετά την άρσης της καραντίνας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, βάσει και της χαρτογράφησης που έδωσε ο ΕΟΔΥ εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικά, στην Αττική καταγράφηκαν 40 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 38. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση και όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων.
Προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί η σημαντική μείωση του μέσου όρου ηλικίας των νοσούντων. Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εμφανίζονται όλο και περισσότερα κρούσματα σε άτομα κάτω των 40 ετών, κάτι στο οποίο στάθηκε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Ο κ. Γώγος αφού τόνισε στο δελτίο ειδήσεων του Mega ότι η χώρα «βρίσκεται σε μια ισχυρή έξαρση της πανδημίας», έκανε έκκληση στους νέους να «προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και τους γύρω τους, καθώς δεν είναι άτρωτοι στον ιό». «Δεν ξέρουμε ακόμη πώς είναι η νόσος αυτή. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους νέους, είναι η αιχμή του δόρατος για το μέλλον της επιδημίας», πρόσθεσε.
Εν όψει της μεγάλης εξόδου του 15Αύγουστου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε νέα μέτρα. Οι εστίες που προβληματίζουν, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, είναι οι εξής:
Οι συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι πολίτες αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους οικείους τους
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς