Ραγδαία αύξηση παρουσίασαν την εβδομάδα που μας πέρασε τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αττική, με τα 98 της Παρασκευής να αποτελούν αριθμό-ρεκόρ για την Περιφέρεια.
Της ανακοίνωσης των κρουσμάτων της Παρασκευής είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά της επέκτασης των μέτρων περιορισμού, που αφορούν στην απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, και στην Περιφέρεια Αττικής.
Έτσι, η Περιφέρεια Αττικής ήρθε να προστεθεί σε εκείνες που χαρακτηρίζονται ως επιδημιολογικά επιβαρυμένες και για τις οποίες ισχύει το ως άνω ωράριο και όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Στόχος των μέτρων είναι η αποφυγή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, τα κρούσματα του οποίου, από 38 που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή έφτασαν τα 98 την Παρασκευή. Από αυτά τα 17 σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Η ανησυχία για εισροή κρουσμάτων από τόπους διακοπών στα μεγάλα αστικά κέντρα, οδήγησε και στην αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας επί μία εβδομάδα για όσους επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, ενώ ελέγχους θα πραγματοποεί η Περιφέρεια Αττικής στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας την Κυριακή 16 Αυγούστου.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, υπογραμμίζει την ανάγκη για περιορισμό των επαφών, ιδιαίτερα με τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όσων επιστρέφουν από διακοπές για επτά ημέρες και εκτενή χρήση μάσκας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διασποράς.
Όπως τονίζει, η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι γίνονται μεταδόσεις στα νησιά, οι οποίες διαγιγνώσκονται όταν επιστρέφουν στα αστικά κέντρα.
Επιτήρηση και έλεγχοι στα λιμάνια
Αυξημένη επιτήρηση και πρόσθετους ελέγχους πραγματοποιούνται σε λιμάνια και πλοία από το Λιμενικό Σώμα, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου με στόχο την αποτροπή διασποράς του κορονοϊου. Όπως ανέφερε το μεσημέρι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Κοκκάλας, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προβεί σε χιλιάδες ελέγχους στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν πλόες και έχουν βεβαιωθεί περισσότερες από 600 διοικητικές παραβάσεις. Οι έλεγχοι εστιάζονται κυρίως στις υποχρεώσεις των επιβατών πριν την είσοδό του στο πλοίο ή κατά τη διάρκεια του πλου όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων καθώς και στις υποχρεώσεις των ναυτιλιακών εταιρειών και των πληρωμάτων των πλοίων. Tόνισε ότι οι έλεγχοι διενεργούνται και εν πλω και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συμμόρφωση θα υποβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης τα στελέχη του λιμενικού έχουν αναγκαστεί να επιβάλλουν και ποινικές κυρώσεις.
Ακολουθεί η σημερινή δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής:
«Στο πλαίσιο των υφισταμένων και τακτικών ελέγχων για την καθολική εφαρμογή των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊου ανακοινώνεται ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προβεί σε χιλιάδες ελέγχους στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν πλόες και έχουν βεβαιωθεί περισσότερες από 600 διοικητικές παραβάσεις. Οι έλεγχοι εστιάζονται κυρίως στις υποχρεώσεις των επιβατών πριν την είσοδό του στο πλοίο ή κατά τη διάρκεια του πλου όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων καθώς και στις υποχρεώσεις των ναυτιλιακών εταιρειών και των πληρωμάτων των πλοίων, οι οποίοι έχουν καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του επιβατικού κοινού και συμμετέχουν ενεργά σε όλο αυτό το εγχείρημα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται και εντείνονται το αμέσως χρονικό διάστημα και κυρίως αυτές τις ημέρες που κορυφώνεται η επιβατική κίνηση, αλλά θα ενταθούν και θα κορυφωθούν και με την επιστροφή των επιβατών το αμέσως χρονικό διάστημα. Τονίζουμε ότι οι έλεγχοι διενεργούνται και εν πλω και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συμμόρφωση ή δεν ακολουθούν τις υποδείξεις τόσο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος όσο και των πληρωμάτων των πλοίων θα υποβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης έχουμε αναγκαστεί να επιβάλλουμε και ποινικές κυρώσεις. Από εκεί και πέρα στόχος των ελέγχων που σας ανέφερα είναι η ασφάλεια των ταξιδιών,των πληρωμάτων και του επιβατηγού κοινού και φυσικά και των κατοίκων των νησιών μας.Για να πετύχει το εγχείρημα αυτό όμως ζητάμε τη συμβολή και τη συμμόρφωση και συνεργασία του επιβατικού κοινού που είναι καθοριστική σημασίας».
Τα νέα μέτρα θα ισχύουν από Δευτέρα, 17 Αυγούστου και ώρα 06:00 και τα πιο σημαντικά, συνοπτικά περιλαμβάνουν:
– Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων και στην Αττική, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων, όπως και σε άλλες 15 περιοχές της χώρας,
– Όριο 50 ατόμων για δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις,
– Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων,
– Ειδικά πρόσθετα μέτρα για Πάρο και Αντίπαρο,
– Παράταση των μέτρων στον Πόρο,
– Τηλεργασία για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,
– Προληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και άλλους χώρους υψηλού συγχρωτισμού,
– Υποχρεωτική μάσκα παντού.
Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στον εορτασμό του Δεκαπεντάυγουστου, καλώντας τυς πιστούς να τηρήσουν τα μέτρα που ισχίυουν, σύμφωνηα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των πρόσφατων δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Ανέφερε ακόμα ότι προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες για τα ισχύοντα μέτρα θα σταλεί σχετικό ενημερωτικό μήνυμα πανελλαδικά από το 112 τα επόμενα 24ωρα, καθώς και στοχευμένα μηνύματα στις περιοχές που δείχνουν να έχουν μεγαλύτερα επιδημιολογικά φορτία από άλλες και θα ισχύσουν ειδικότερα μέτρα.
Τα μέτρα και οι 16 περιοχές που θα εφαρμοστεί η απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων μετά τις 12 το βράδυ
Αναλυτικά τα επτά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς είναι:
1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
‘Αρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
3. Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από αύριο, Σάββατο 15 Αυγούστου στις 06:00 έως και τις 24 Αυγούστου, ήτοι:
– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
– ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
4. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.
Οι πρώτες ενδείξεις ναι μεν δείχνουν μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στον Πόρο, επειδή όμως χρειάζονται 2 εβδομάδες για να για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, για αυτό και αποφασίστηκε η παράτασή τους. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους κατοίκους του Πόρου για τη συνεργασία τους, για την υπομονή, αλλά και την επιμονή τους. Αν συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, το όμορφο νησί του Πόρου θα επανέλθει πολύ γρήγορα στην κανονικότητά του.
5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
6. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
7. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr