Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει από το πρωί της Κυριακής το Oruc Reis. Σημειώνεται πως το τουρκικό ερευνητικό είχε βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα χθες και κατευθυνόταν προς την κυπριακή ΑΟΖ ενώ σε διπλωματικό επίπεδο, η Άγκυρα απάντησε στην επιστολή της Αθήνας για το Oruc Reis στον ΟΗΕ με ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Έθνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απόψε, τα μεσάνυχτα, λήγει η τουρκική Navtex για την συγκεκριμένη περιοχή. Οι ελληνικές φρεγάτες παρακολουθούν τις κινήσεις του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν, όπως και τις προηγούμενες μέρες.
Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της γείτονος ανέφερε πως διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και μαχητικών αεροσκαφών F-16 της τουρκικής Αεροπορίας, στο Αιγαίο.
«Μαχητικά αεροσκάφη F-16 συμμετείχαν σε ασκήσεις μαζί με πολεμικά πλοία» για να «ενισχύσουμε, να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα των δυνάμεών μας», σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter.
Ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ
Με τη ρηματική διακοίνωση η Τουρκία απορρίπτει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία στο σύνολό της και επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ακόμη, επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της οριοθετικής γραμμής και «εξαφανίζει» Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη.
«Τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα που είναι υπό αμφισβήτηση, είναι το αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ηπειρωτικής ακτής. Ως εκ τούτου, η Δημοκρατία της Τουρκίας διαμαρτύρεται έντονα για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και την θεωρεί άκυρη», αναφέρεται στη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση φέρνει για κύρωση στη Βουλή τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο την Τετάρτη.