Όσο πλησιάζουν οι ώρες για την ψήφιση από την ελληνική Βουλή, των δύο συμφωνιών της χώρας μας με Ιταλία και Αίγυπτο, τόσο μεγαλώνει η αγωνία για τη στάση που θα κρατήσει στη συζήτηση – ψηφοφορία ο Αντώνης Σαμαράς. Σταθεροί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού έλεγαν στο libre.gr ότι ο ίδιος δεν μπορεί παρά να μείνει στις «ράγες» που ο ίδιος έχει βάλει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Από την πλευρά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία να θυμηθούμε τι έλεγε ο Α. Σαμαράς στις ομιλίες του στο 12ο και 13ο Συνέδριο της ΝΔ, αλλά και σε μια πρόσφατη συνέντευξή του.
Στο 12ο Συνέδριο
Το Δεκέμβριο του 2018 και ενώ η ΝΔ ήταν στον προθάλαμο της κυβερνητικής εξουσίας, ο πρώην πρωθυπουργός εστίαζε στη Συμφωνία Πρεσπών, εξαπέλυε δηλητηριώδεις αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον και κατηγορούσε ότι «δεν έχει “κόκκινες γραμμές”! Ό,τι του ζητάνε, το κάνει. Ό,τι του ζητάνε, τους το δίνει! Η υποχωρητικότητα που δείχνει προς όλες τις κατευθύνσεις -σε ισχυρούς αλλά και σε ανίσχυρους γείτονες- δεν έχει προηγούμενο!», επιπλέον κατηγορούσε Σκοπιανούς, Αλβανούς και Τούρκους (με τη σειρά αυτή) για προκλητικότητα.
Στο 13ο Συνέδριο
Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, στο επόμενο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ένα χρόνο μετά και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πλέον πρωθυπουργός.
Ο πρώην πρωθυπουργός αφού υπογράμμιζε το κενό εξουσίας με την υποχώρηση του ρόλου του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στα ελληνοτουρκικά. Αφού έκανε λόγο για «ευθεία απειλή» σε Θράκη και Αιγαίο, τόνιζε: «Προσέξτε: δεν μιλάνε πια για νοτίως του Καστελόριζου… Μιλάνε για ανατολικά και νοτίως της Κρήτης… Αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες. Και συνεχίζουν, βέβαια, τις ασφυκτικές πιέσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου». Ενώ διατύπωνε τη θέση πως «κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν!».
Δεν θα γίνουμε Φινλανδία
Όμως ο Α. Σαμαράς έβλεπε στρατηγικό σχέδιο, «η Ελλάδα, να υποχωρεί πάντα, απέναντι σε όλους: είτε απέναντι στους πιο αδύναμους είτε στους πιο ισχυρούς! Γιατί δεν το λένε ανοικτά; Θέλουν την Ελλάδα, να γίνει ο εύκολος σάκος του μπόξ για κάθε απαίτηση, κάθε γείτονα! Μήπως αυτή η Σχολή σκέψης υπονοεί τη Φινλανδοποίηση της Ελλάδας;
Τους το λέω: Η ‘Φινλανδοποίηση’ δεν θα περάσει εδώ! Και η ίδια η Φινλανδία χρειάστηκε 40 χρόνια για να αποτινάξει αυτή την ταπεινωτική εξάρτηση και να κερδίσει την ανεξαρτησία της. Αλλά τελικά την κέρδισε… Ναι, θέλουμε την Ειρήνη – στην περιοχή μας και παντού!
Αλλά ας το ξέουν οι πάντες: Την Ειρήνη την εγγυάται μια ισχυρή και σεβαστή Ελλάδα. Όχι μια χώρα-κλωτσοσκούφι. Την Ειρήνη την εγγυάται μια Ελλάδα που την υπολογίζουν και οι σύμμαχοί της και οι αντίπαλοί της. Όχι μια χώρα-ξέφραγο αμπέλι, που όποιος θέλει, την πιέζει για ό,τι θέλει και της αποσπά ό,τι τον βολεύει…».
Τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ
Πριν από δύο μήνες -τοποθέτηση πιο πρόσφατη, περισσότερο συγκεκριμένη στα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής- ο Αντώνης Σαμαράς δίνει δισέλιδη συνέντευξη στα «Νέα» και τον Διονύση Νασόπουλο, με βασικό θέμα, τις σχέσεις με την Άγκυρα. Και ενδεχομένως περισσότερο κι από τις απαντήσεις του για την τουρκική επεκτατική πολιτική, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ‘κόκκινες γραμμές’ του πρ. πρωθυπουργού. «Κοιτάξτε, δεν έχουμε απέναντι μας ένα καλοπροαίρετο γείτονα που ζητάει να διευθετήσουμε τις πάγιες διαφορές μας. Έχουμε έναν επιθετικό γείτονα που θέτει συνεχώς νέα ζητήματα και προχωρά σε έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε προκλητικές κινήσεις αναθεωρητισμού επεκτατισμού σε βάρος μας», έλεγε και διερωτάτο:
«Τι ακριβώς διάλογο να κάνουμε με την Τουρκία; Μήπως αν τα νησιά μας έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – που όμως η Τουρκία δεν το δέχεται; Αν έχει δικαίωμα να στέλνει γεωτρύπανα να κάνουν έρευνα και εξόρυξη πάνω σε ελληνική ΑΟΖ; Αν έχει δικαίωμα να στέλνει εργαλειοποιημένους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα; Αν μπορεί να υπογράψει παράνομες συμφωνίες με τρίτες χώρες καταπατώντας την Ελληνική ΑΟΖ- συμφωνίες που όλες οι υπόλοιπες χώρες καταγγέλλουν ως παράνομες; Αυτά όλα είναι πειρατικές ενέργειες και διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς!», υπογράμμιζε ο Α. Σαμαράς σε μια φράση του που γινόταν και τίτλος της συνέντευξης.
Όχι σε Χάγη αλά τούρκα
Επιμένοντας εξάλλου στην ελληνική θέση για μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ, εκτιμούσε ότι η Άγκυρα «θέλει, λοιπόν να πάμε στη Χάγη υπογράφοντας ένα συνυποσχετικό που παρακάμπτει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δηλαδή να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Σε άλλο δε, σημείο της συνέντευξης στα «Νέα» σημείωνε εμφατικά: «Όλα τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, συμπεριλαμβανομένου του Καστελορίζου και προφανώς η Κρήτη όλα έχουν πλήρη δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ». Ενώ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε πως «το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Αλλά δεν θέτει υπό αίρεση την… ύπαρξη της. Δεν εξαρτά το αν μια χώρα έχει ΑΟΖ από το αν το… δέχεται ο γείτονας της! Τα όρια της ΑΟΖ πρέπει να συζητήσουμε με την γείτονα. Όχι το αν…. υπάρχει ΑΟΖ. Η Τουρκία δεν έχει διαφωνίες ‘οριακές’ -δηλαδή για το όριο της ΑΟΖ. Αμφισβητεί πλήρως ότι τα νησιά μας έχουν ΑΟΖ».
Επιφυλάξεις για τη συμφωνία με Ιταλία
Και για τη συμφωνία με την Ιταλία, τέλος, σημείωνε: «Κάθε συμφωνία έχει επιμέρους υπέρ και κατά. Έχω και εγώ κάποιες επιφυλάξεις σε ορισμένα σημεία. Ωστόσο όσοι το συγκρίνουν με την Τουρκία έχουν άδικο. Γιατί σήμερα η Τουρκία δεν ζητεί κάποια ‘ευθυγράμμιση ορίων’ με την Ελλάδα. Απαιτεί να απεμπολήσουμε πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα που μας δίνει το Δίκαιο της Θάλασσας…».