Τον αριθμό των 20.000 δειγμάτων ξεπέρασε το Εργαστήριο Μοριακής βιολογίας (real-time PCR), ελέγχου και ανίχνευσης COVID-19 του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης , που ξεκίνησε πριν από 4 μήνες την λειτουργία του.
Η δυναμική του εργαστηρίου αρχικά καθορίστηκε στα 80 δείγματα ημερησίως όπως ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου Στέργιος Γκανάτσιος, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ. «Μετά από παρότρυνση του υπουργείου Υγείας, η διεκπεραίωση “ανέβηκε” στα 129 δείγματα ημερησίως προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα, πέρα από κάθε αρχικό σχεδιασμό και προσδοκία καλής λειτουργίας, στο συγκεκριμένο εργαστήριο καταφθάνουν έως και τετρακόσια πενήντα δείγματα για έλεγχο ημερησίως». Ο κ. Γκανάτσιος ανέφερε ότι μετά την Θεσσαλονίκη το εργαστήριο Μοριακής βιολογίας PCR του νοσοκομείου είναι το μεγαλύτερο σε όλη την Βόρειο Ελλάδα. Σημείωσε ότι «εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των νοσοκομειακών μονάδων που βρίσκονται δυτικά της Θεσσαλονίκης» όπως είναι αυτές των Γιαννιτσών, της Βέροιας, της Νάουσας και της Έδεσσας. Είναι στελεχωμένο με έξι άτομα προσωπικό εκ των οποίων οι τέσσερις είναι μοριακοί βιολόγοι.
Μάλιστα, πρόσφατα, το συγκεκριμένο εργαστήριο έλαβε εξαιρετική βαθμολογία στην αξιολόγηση του από αναγνωρισμένο διεθνή πιστοποιημένο οίκο. Το δίκτυο Εξωτερικού Ποιοτικού Ελέγχου Lab Quality Φινλανδίας στο οποίο συμμετέχει το εργαστήριο ανίχνευσης covid του νοσοκομείου Κοζάνης, σημειώνει ότι “το εργαστήριο έχει 99,5% ακρίβεια για τα θετικά δείγματα και 98,4% ακρίβεια για τα αρνητικά δείγματα”. Ο κ. Γκανάτσιος υπογραμμίζει ότι το εν λόγω δίκτυο «έχει εκδώσει βεβαίωση για την ορθότητα των αποτελεσμάτων», στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το φάσμα των αποκλίσεων μεταξύ άλλων και τα αποτελέσματα όλων των εργαστηρίων που συμμετέχουν και ξεπερνούν τα 157 από 23 χώρες παγκοσμίως. Συμπλήρωσε δε, ότι τα παραπάνω στοιχεία «κατατάσσουν το εργαστήριό μας στα κορυφαία του είδους του από άποψη αξιοπιστίας».
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Κοζάνης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «μεγάλο μέρος αυτών των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων οφείλεται στο προσωπικό του εργαστηρίου, αυτών εργάστηκαν αρχικά και όσων στηρίζουν την λειτουργία του σήμερα πέρα από κάθε έννοια ωραρίου και φόρτου εργασίας». Στα στελέχη αυτά η διοίκηση «εκφράζει το σεβασμό της για το αίσθημα αντίληψης συνεισφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο» κατέληξε.
Το κόστος της στελέχωσης και της διενέργειας των εξετάσεων επιβαρύνουν το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο και καλύπτεται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό του ο οποίος αυτήν την περίοδο κυμαίνεται από 200 έως 240 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Υπενθυμίζεται ότι εξοπλισμός του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας αγοράστηκε εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, η οποία στην συνέχεια τον παραχώρησε στο νοσοκομείο Κοζάνης ενώ η ίδια η περιφέρεια ανέλαβε για τους πρώτους τρείς μήνες λειτουργίας του την χρηματοδότηση των πρώτων τεσσάρων εξιδεικευμένων Μοριακών Βιολόγων.