Σε ιστορικά χαμηλά κινούνται οι βάσεις στις Ιατρικές Σχολές με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, καθώς σε ορισμένες σχολές έπεσαν ακόμη και κάτω από το φράγμα των 18.000 μορίων.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η βάση στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης διαμορφώθηκε στα 17.400, ενώ στην Ιατρική Κρήτης στα 17.525 μόρια. Η βάση στην Ιατρική Αθήνας διαμορφώθηκε στα 18.250 μόρια.
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό φροντιστή, Γιώργο Χατζητέγα που μίλησε στο Mega για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και τις βάσεις των σχολών, επιβεβαιώνεται μια ιστορική πτώση στις ιατρικές σχολές της τάξεως των 800 μορίων.
Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των θετικών σπουδών υπάρχουν συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, κάτι που σημαίνει ότι οι θέσεις είναι περισσότερες από τους υποψηφίους.
Ακόμα, θα υπάρχουν αρκετές ισοψηφίες, οπότε η εισαγωγή θα εξαρτηθεί από το πρώτο ή το δεύτερο μάθημα βαρύτητας.
Σύμφωνα με τον κ. Χαζτηγέτα, το 87% των παιδιών του νέου συστήματος θα βρουν θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ σημειώνεται ένα εκπαιδευτικό χάσμα ως αποτύπωμα της πανδημίας. Ειδικότερα, υπάρχουν περισσότεροι άριστοι από κάθε άλλη χρονιά και περισσότεροι με βαθμολογία κάτω από τη βάση.
Ν. Κεραμέως: Επιτυχόντες το 77% των υποψηφίων
«Ιδιαίτερη» χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά των Πανελλαδικών Εξετάσεων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1. Όπως ανέφερε, το 77% των υποψηφίων είναι επιτυχόντες.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.420, εκ των οποίων 89.640 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 15.780 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 103.963.
Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 εισήχθησαν 80.696.
Η κ. Κεραμέως έδωσε στη δημοσιότητα επιπλέον στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελλαδικών πέραν του ποσοστού των επιτυχόντων. Αναλυτικότερα, όπως είπε, εκ των υποψηφίων που πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές, το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% είναι αγόρια. Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων.
Σε γενικές γραμμές, η. κ. Κεραμέως ανέφερε ότι σημειώθηκε πτώση των βάσεων στις ανθρωπιστικές, τις ιατρικές και τις θετικές σπουδές, ενώ στις οικονομικές υπήρξε άνοδος της τάξεως περίπου του 20%.
Επίσης, όπως ανέφερε η υπουργός, το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ, με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%. Γενικότερα, όπως είπε η υπουργός, το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.
Όπως επεσήμανε η κ. Κεραμέως, η πτώση των βάσεων (νέο σύστημα) οφείλεται, πρώτον, στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και , δεύτερον, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.