Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτησή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, τις σημαντικές αποκλίσεις που προκύπτουν όσον αφορά την κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος ‘SURE’ για τη στήριξη της απασχόλησης στα κράτη μέλη της ΕΕ, με αφορμή τα 2,7 δις. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα, όταν η Πορτογαλία με αντίστοιχο πληθυσμό και πολύ μικρότερο ποσοστό ανεργίας θα λάβει 5,9 δις. ευρώ.
«Για ποιους λόγους και με ποια κριτήρια προέκυψαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην κατά κεφαλήν κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος ‘SURE΄ στα κράτη μέλη;»
Με την Επιτροπή να «έχει εγκρίνει τα σχέδια 16 κρατών-μελών για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης με τη μορφή δανείων από το πρόγραμμα ‘SURE’» και με δεδομένο πως «από τα διαθέσιμα στοιχεία πληθυσμού των εν λόγω κρατών-μελών σε σχέση με τις οικείες προτάσεις εκτελεστικών αποφάσεων της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, προκύπτουν σημαντικές αποκλίσεις στην κατά κεφαλήν κατανομή του μέγιστου ποσού των χορηγούμενων κονδυλίων του προγράμματος» ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν:
Πρώτον, «για ποιους λόγους και με ποια συγκεκριμένα κριτήρια προέκυψαν οι ανωτέρω σημαντικές διαφοροποιήσεις στην κατά κεφαλήν κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος SURE στα κράτη-μέλη» και δεύτερον εάν «εξετάζεται η πρόταση προς το Συμβούλιο για την αύξηση του ποσού ενόψει και ενδεχόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας και με δεδομένο ότι απομένουν περίπου 12,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά κονδύλια του προγράμματος SURE».
Από τα 2,7 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα, τι ποσό αντιστοιχεί στην κάλυψη ήδη πραγματοποιηθεισών δράσεων και ποιο το ύψος των κονδυλίων που αφορούν νέες δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης;»
Με την αναλογία της χρηματοδοτικής στήριξης της απασχόλησης στην Ελλάδα να ανέρχεται στα 2,7 δις. ευρώ ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά να μάθει επίσης από την Κομισιόν «τι ποσό αντιστοιχεί στην κάλυψη ήδη πραγματοποιηθεισών δράσεων και ποιο το ύψος των κονδυλίων που αφορούν νέες δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
Αναφερόμενος στο ποσό των 2,7 δις. ευρώ που αναλογεί στην Ελλάδα από το πρόγραμμα ‘SURE’ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:
«Η χρηματοδοτική στήριξη ύψους 2,7 δις. ευρώ προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του κοινοτικού χρηματοδοτικού εργαλείου SURE για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων από τον κορονοϊό, αποτέλεσε για ακόμη μία φορά αφορμή για την κυβέρνηση της ΝΔ να προσπαθήσει τεχνηέντως να στηρίξει το βασικό αφήγημα περί ‘’στήριξης από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού της εργασίας και των εργαζομένων’’.
«Η Ελλάδα θα λάβει 2,7 δισ. ευρώ, όταν η Πορτογαλία με αντίστοιχο πληθυσμό και με πολύ μικρότερο ποσοστό ανεργίας θα λάβει 5,9 δισ»
Από την συγκριτική κατανομή των κονδυλίων από το πρόγραμμα SURE προκύπτει πως η Ελλάδα θα λάβει 2,7 δις. ευρώ, όταν η Πορτογαλία με αντίστοιχο πληθυσμό και με πολύ μικρότερο ποσοστό ανεργίας –5,6% τον Ιούλιο έναντι 17% της χώρας μας-θα λάβει 5,9 δις ευρώ. Η κυβέρνηση της ΝΔ επί της ουσίας δεν διεκδίκησε και δεν έπραξε όσα θα έπρεπε για να στηρίξει επαρκώς την εργασία και τους εργαζομένους.
«Αντί να πανηγυρίζει για την πολιτική της αδράνεια, η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να σταματήσει να αδιαφορεί για την επισφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και να πάρει, επιτέλους, μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης και στήριξης της εργασίας»
Παρόλα αυτά πανηγυρίζει για την πολιτική της αδράνεια και την προσήλωσή της σε αποτυχημένα προγράμματα, όπως το ‘’Συν-Εργασία’’. Αδιαφορώντας για την επισφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί, δυστυχώς, να μην συνειδητοποιεί το μέγεθος της ύφεσης, της ανεργίας και της καθίζησης των εισοδημάτων που η ίδια επιφέρει με τις κεντρικές πολιτικές και τις εκ των υστέρων, άστοχες παρεμβάσεις της».
Το ευρωπαϊκό εργαλείο υπό την ονομασία “SURE” αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για τη στήριξη της απασχόλησης και τον μετριασμό των εξαιρετικά αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και έχει ως στόχο να συμβάλλει στις εθνικές προσπάθειες των κρατών μελών να προστατεύσουν και να στηρίξουν τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις τους. Η χρηματοδοτική στήριξη των κρατών μελών, μέσω του προγράμματος “SURE”, μπορεί να ανέλθει στα 100 δις. ευρώ συνολικά και θα υλοποιηθεί με τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ προς τα κράτη μέλη για να καλύψουν δαπάνες για τη διατήρηση και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση που κατατέθηκε προς την Κομισιόν:
Θέμα: Μεγάλες αποκλίσεις στην κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος SURE
Μέχρι και τις 25.8.2020, η Επιτροπή έχει εγκρίνει τα σχέδια 16 κρατών-μελών για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης με τη μορφή δανείων από το πρόγραμμα SURE, συνολικού ποσού 87,3 δισ. ευρώ[1]. Ωστόσο, από τα διαθέσιμα στοιχεία πληθυσμού των εν λόγω κρατών-μελών[2] σε σχέση με τις οικείες προτάσεις εκτελεστικών αποφάσεων της Επιτροπής προς το Συμβούλιο[3], προκύπτουν σημαντικές αποκλίσεις στην κατά κεφαλήν κατανομή του μέγιστου ποσού των χορηγούμενων κονδυλίων του προγράμματος. Ειδικότερα, προκύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί να δανεισθεί μέγιστο ποσό κατά κεφαλήν 254 ευρώ, ενώ η Πορτογαλία 576 ευρώ, το Βέλγιο 672 ευρώ, η Κύπρος 539 ευρώ, η Μάλτα 473 ευρώ, η Σλοβενία 531 ευρώ, η Ισπανία 450 ευρώ, η Ιταλία 455 ευρώ και η Πολωνία 296 ευρώ.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Για ποιους λόγους και με ποια συγκεκριμένα κριτήρια προέκυψαν οι ανωτέρω σημαντικές διαφοροποιήσεις στην κατά κεφαλήν κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος SURE στα κράτη-μέλη;
- Με δεδομένο ότι απομένουν περίπου 12,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά κονδύλια του προγράμματος SURE, εξετάζει πρόταση προς το Συμβούλιο για την αύξηση του ποσού ενόψει και ενδεχόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας;
- Από το δάνειο ύψους 2,728 δισ. ευρώ που αφορά στην Ελλάδα[4], τι ποσό αντιστοιχεί στην κάλυψη ήδη πραγματοποιηθεισών δράσεων και ποιο το ύψος των κονδυλίων που αφορούν νέες δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης;
[1]https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/mex_20_1520
[2]https://europa.eu/european-union/about-eu/figures/living_el
[3]https://ec.europa.eu/info/publications/sure-commission-proposals-council-support-member-states_en
[4]https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020PC0449&from=FR
Πηγή: left.gr