Λιγότερους ανέργους, κατά 35% από όσους είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ καταφέρνει να καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, προκαλώντας απορία για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί, η οποία εγείρει ζήτημα αξιοπιστίας των σχετικών στοιχείων όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η sofokleousin.gr.
Είναι θέμα μεθοδολογίας των δύο φορέων, υποστηρίζει η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά δεν δικαιολογείται μια τεράστια απόκλιση στον αριθμό των ανέργων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των δύο φορέων του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχει μια σημαντική μερίδα εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, οι οποίοι δεν καταγράφονται.
Ειδικότερα, για τον μήνα Ιούνιο, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πως οι άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, ανέρχονταν σε 1.126.173 άτομα.
Η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε χθες, ότι από τη στατιστική έρευνα που πραγματοποίησε για τον ίδιο μήνα Ιούνιο 2020, βρήκε πως οι άνεργοι ήταν 836.637 άτομα.
Από τα στοιχεία των δύο κρατικών φορέων προκύπτει μια διαφορά της τάξης των 289.536 ατόμων, τα οποία ενώ είναι άνεργοι, εντούτοις δεν καταγράφονται από την έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, φαινόμενο τουλάχιστον περίεργο.
Επίσης, για τον Ιούνιο του 2020, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Ιούνιο 2020, ανήλθε σε 1.068.856 άτομα.
Επίσης, το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Ιούνιο 2020, ανήλθε σε 57.317 άτομα.
Σημειώνεται ότι κατά την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, ως άνεργος χαρακτηρίζεται αυτός που δεν απασχολείται και αναζητεί εργασία. Όμως, είναι παράξενο που η «αστοχία» της ΕΛΣΤΑΤ είναι τόση, ώστε να «χάνει» το 35% των ανέργων, που αναζητούν εργασία.
Είναι θέμα… μεθοδολογίας
Στα ερωτήματα και στους προβληματισμούς αυτούς, η ΕΛΣΤΑΤ επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποστηρίζοντας, ότι οι ομάδες πληθυσμού που καταγράφονται στον δείκτη ανεργίας της ΕΛΣΤΑΤ είναι διαφορετικές από εκείνες που εγγράφονται στον ΟΑΕΔ, γεγονός που εξηγεί και τη διαφορά των μεγεθών τους. Σε παλαιότερη απάντησή της ανέφερε ότι η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού ακολουθεί τους διεθνείς ορισμούς κατά τους οποίους άνεργοι είναι τα άτομα τα οποία:
α) δεν εργάζονται,
β) αναζητούν εργασία και
γ) είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία.
Αντίθετα σημειώνει, ότι στον ΟΑΕΔ μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε πολίτης ηλικίας 15-74, πλην μαθητών και φοιτητών. Κατά την εγγραφή τους, τα άτομα που επιθυμούν να συμμετέχουν στις ενέργειες ενίσχυσης του ΟΑΕΔ καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία» ενώ δεν καταγράφεται η διαθεσιμότητά τους για να αναλάβουν εργασία.
Τα παραπάνω άτομα εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως «αναζητούντες» καθ’ όλη τη διάρκεια εγγραφής τους στον ΟΑΕΔ.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, «είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εκτιμήσεων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού και των εγγεγραμμένων ως ανέργων στον ΟΑΕΔ εξαιτίας των διαφορών στους χρησιμοποιούμενους ορισμούς».
Ενδεικτικά αναφέρει τις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Άτομα που δεν εργάζονται και αναζητούν εργασία, τα οποία καταγράφονται ως άνεργοι στην έρευνα εργατικού δυναμικού, αλλά δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.
- Άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση ή εργάστηκαν σε πρόχειρες/ευκαιριακές δουλειές (καταγράφονται ως απασχολούμενοι στην ΕΕΔ), τα οποία είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι.
- Άτομα που δεν εργάζονται και δεν αναζητούν εργασία (καταγράφονται ως μη ενεργοί στην ΕΕΔ) αλλά είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ (μακροχρόνια άνεργοι που έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία, άτομα μεγαλύτερων ηλικιών που συμμετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ προκειμένου να συμπληρώσουν ένσημα, άτομα που παραμένουν εγγεγραμμένα για να έχουν τα οφέλη της κάρτας ανεργίας κλπ.).
Η… απάντηση του ΟΑΕΔ
Πάντως, στο δελτίο του ΟΑΕΔ για την ανεργία του Ιουνίου, αναφέρει επί λέξει: «Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Ιούνιο 2020, ανήλθε σε 1.068.856 άτομα».
Επίσης αναγράφει ότι: «Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για τον
μήνα Ιούνιο 2020, ανήλθε σε 57.317 άτομα».
Η εκδοχή του ΟΑΕΔ για τον αριθμό των ανέργων
Και η εκδοχή της ΕΛΣΤΑΤ