Μεταχειρισμένα αεροσκάφη, φρεγάτες σε βάθος επταετίας και πρόγραμμα αποπληρωμής που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια περιλαμβάνει το πλάνο του πρωθυπουργού για την… αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα αγοράσει 6 νέα αεροσκάφη Rafale και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα με στόχο τα πρώτα αεροπλάνα να φτάσουν στη χώρα στα μέσα του 2021 και το σχετικό πρόγραμμα αν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2022. Μίλησε ακόμη για αγορά τεσσάρων καινούργιων φρεγατών και αναβάθμιση άλλων τεσσάρων.
Χωρίς να δώσει απάντηση στο κόστος των συγκεκριμένων επενδύσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει οικονομικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε βάθος δεκαετίας.
Δεν παρέλειψε, πάντως, να χαϊδέψει αυτιά υπογραμμίζοντας ότι το βασικό κομμάτι δεν είναι οι εξοπλισμοί, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό, επαναλαμβάνοντας την εξαγγελία για 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Θα γίνει νέο κέντρο στη Λέσβο
Μετά από 14 μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας ο πρωθυπουργός επέμεινε να ρίξει τις ευθύνες για τη Μόρια στον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο.
Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα εμφανίστηκε κάθετος, ενώ άφησε και αιχμές προς την τοπική κοινωνία δηλώνοντας «δεν μπορούν κάποιοι ακραίοι να επιβάλουν τη δική τους βούληση στην κυβέρνηση».
«Αυτό που έγινε στην Μόρια -που είναι τραγωδία- πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και δεύτερον για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι «ζήτησα από την ΕΕ στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων».
Επισήμανε, ακόμη, ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει άσυλο, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων.