«Η Αθήνα αναμένει συνέπεια από την Άγκυρα μετά την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Εφόσον δείξει η Τουρκία ότι αυτά που λέει τα εννοεί, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να πιάσει το νήμα των διερευνητικών από εκεί που το έκοψε η Άγκυρα το 2016, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι η τουρκική αυτή κίνηση οφείλεται μεταξύ άλλων στην πλήρη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας στην Ευρώπη και Διεθνώς σε συνδυασμό με το πακέτο κυρώσεων που για πρώτη φορά βρίσκεται στο τραπέζι της Ευρώπης.
Τόνισε ότι η Αθήνα δεν προσδοκά τις κυρώσεις, αλλά θέλει να λυθεί το θέμα, να σταματήσουν οι προκλήσεις και να γίνουν συζητήσεις για το μόνο ζήτημα που υπάρχει, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Κάνουμε ό,τι πρέπει για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, τόνισε ο κ. Πέτσας εξηγώντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και οι σκέψεις και συζητήσεις για αλλαγές στη θητεία.
Όπως είπε έχουν μειωθεί οι νεότεροι και είναι ένα ζήτημα το 18, ένα ζήτημα η διάρκεια της θητείας, που πρέπει να συζητηθεί χωρίς ταμπού, «αλλά όλα αυτά είναι συνάρτηση της τουρκικής προκλητικότητας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι σε καμία περίπτωση «δεν είμαστε στη φάση της απόφασης» αλλά κάποια ταμπού θέματα πρέπει να τεθούν όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξωτερικές απειλές. Μετά τη συζήτηση θα παρθούν οι αποφάσεις διευκρίνισε, «όχι ερήμην της κοινωνίας, μαζί με την κοινωνία».
Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ
Για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ο κ. Πέτσας είπε ότι πρόκειται για την πιο εμφατική παρέμβαση για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και της μεσαίας τάξης που έχει γίνει τα τελευταία πολλά χρόνια.
Για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που είναι μια προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, τόνισε πως έρχεται πιο μπροστά για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους επαγγελματίες και τους αγρότες ενώ η κατάσταση θα αξιολογηθεί για το δημόσιο και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί έως το τέλος της τετραετίας.