Στα πυρά που δέχεται από το μεσημέρι εκ μέρους του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη Νέα Δημοκρατία απαντάει με νεότερη ανάρτησή του ο ιστορικός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αντώνης Λιάκος.
Το θέμα άνοιξε όταν λίγο νωρίτερα, τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όσο το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν μια χθεσινή ανάρτηση του ιστορικού Αντώνη Λιάκου, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη νομικής υπεράσπισης και δίκαιης αντιμετώπισης των νεαρών Αφγανών συλληφθέντων προσφύγων στους οποίους «φορτώνεται» η πρόσφατη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας.
Ο Αντ. Λιάκος, συνυπολογίζοντας το αυτονόητο, τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο ο νυν υπουργός Προ.Πο. και συνολικά η κυβέρνηση έχουν σπρώξει την ΕΛ.ΑΣ. και μια σειρά βασικών θεσμών από την έναρξη της θητείας τους, κάλεσε τον δημοκρατικό κόσμο να μην εγκαταλείψει τους συλληφθέντες «στα χέρια του Χρυσοχοϊδη».
Σε μια επίδειξη απύθμενου θράσους, υπουργός και ΝΔ, οι υπεύθυνοι για την άνευ προηγουμένου κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας, επιχείρησαν επίθεση στον καθηγητή, ζητώντας παρέμβαση Τσίπρα και άμεση παραίτηση του πρώτου. Σε μια αλαζονική ανακοίνωση, η ΝΔ καταλογίζει μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ τη δημιουργία στη Μόρια «του χειρότερου καταυλισμού προσφύγων στον κόσμο», φανερώνοντας και το έλλειμμα οποιουδήποτε φραγμού της σημερινής γαλάζιας παράταξης απέναντι στο ψέμα και την παραπληροφόρηση.
Αναλυτικά στην πρώτη ανάρτηση του Αντ. Λιάκου αναφερόταν: «Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα. Να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Αφγανούς νεαρούς πρόσφυγες. Να οργανώσουμε τη νομική τους υπεράσπιση. Να μην τους εγαταλείψουμε στα χέρια του Χρυσοχοϊδη. Είναι και δημοκρατικό και ανθρωπιστικό καθήκον».
Η ανάρτηση προκάλεσε την αντίδραση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έγραψε: «Το κάψιμο της #Μόριας έχει εκθέσει 30.000 ντόπιους και 15.000 πρόσφυγες σε αυξημένο κίνδυνο κορωνοϊού. Έχει δημιουργήσει μεγάλο θέμα δημόσιας τάξης έως και εθνικής ασφάλειας. Έχει αφαιρέσει την δυνατότητα περίθαλψης και διοικητικής μέριμνας των αιτούντων άσυλο. Κόστισε και κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια σε ευρώ, απασχολεί σημαντικούς ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους του κράτους.
Ποιος άφρων λοιπόν ισχυρίζεται πως θα έκαιγε κι αυτός τη Μόρια; Ο φανατισμός τυφλώνει, ο ανορθολογισμός τρομάζει κι η ανευθυνότητα περισσεύει με τέτοιες δηλώσεις: «͟.͟.͟.͟κ͟ι͟ ͟ε͟γ͟ώ͟ ͟φ͟ω͟τ͟ι͟ά͟ ͟θ͟α͟ ͟έ͟β͟α͟ζ͟α͟»͟ του καθ. Λιάκου (ΣΥΡΙΖΑ)».
Το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας πήρε αμέσως τη σκυτάλη απαιτώντας την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και την παραίτηση του Αντώνη Λιάκου από τα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Συγκεκριμένα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Μπορεί να έγιναν συνολικά 40 ανακοινώσεις, δηλώσεις και ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στη Μόρια, αλλά δεν βρήκαν μια λέξη να ψελλίσουν για τη σύλληψη των μεταναστών που την έβαλαν. Αυτή την αφωνία ήρθε να καλύψει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Λιάκος. Η απαράδεκτη αυτή δήλωση είναι χαρακτηριστική της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, που εξηγεί την εγκληματική διαχείριση και τη δημιουργία στη Μόρια του χειρότερου καταυλισμού προσφύγων στον κόσμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC το 2018.
Αν ο κ. Τσίπρας δεν αντιδράσει, σημαίνει ότι υιοθετεί αυτές τις απόψεις, που είναι χαρακτηριστικές του πως αντιλαμβάνονται στο ΣΥΡΙΖΑ την οργανωμένη πολιτεία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Όσο ο κ. Λιάκος δεν διαγράφεται, οι χυδαίες, εγκληματικές και αντιδημοκρατικές απόψεις του εκφράζουν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανοχή σε τέτοιες αντιλήψεις αποτελεί ντροπή για ένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου. Και φυσικά καθιστά το άνοιγμα στο προοδευτικό κέντρο, το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ο δρόμος της επιστροφής στο 3% είναι ορθάνοιχτος».
«Ο ίδιος κατόρθωσε να συρρικνώσει μια υπόθεση που απασχόλησε και συγκίνησε την παγκόσμια κοινή γνώμη, με πρωτοσέλιδα στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, σε υπόθεση Σέρλοκ Χολμς. Σε υπόθεση ασφάλειας. Αλλά οι συνθήκες ασφάλειας δεν είναι μονοδιάστατες. Προϋποθέτουν σεβασμό των διεθνών συμβάσεων για τη χορήγηση ασύλου, προϋποθέτουν τις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως έχουν διατυπωθεί από τον ΟΗΕ, πάντως όχι της υπαρκτής κόλασης στη Μόρια. Προϋποθέτουν δηλαδή μερικές από τις αυτονόητες, αλλά ξεχασμένες αρχές του πολιτισμού. Αυτά εμποδίζουν τους ανθρώπους από απονενοημένες πράξεις διαμαρτυρίας. Δυστυχώς ο μονοδιάστατος αστυνομικός ζηλωτισμός επικαλείται στα λόγια τη λογική ενώ δημιουργεί στην πράξη ανορθολογισμό. Για το χάος που δημιουργήθηκε στη Μόρια, ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοιδης εχει περισσότερες ευθύνες από τα μειράκια που συνέλαβε.
Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι, «οι πρόσφυγες μπορούν και πρέπει να μπολιάσουν μια οικονομία η οποία γερνάει και χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες και διαδικασίες. Ετσι φυσικά μπορούμε να συζητήσουμε και για το πως οι πρόσφυγες μπορεί να απορροφηθούν στη χώρα μας, για το που πρέπει να πάνε και πώς πρέπει να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες.» Ευπρόσδεκτη δήλωση, αρκεί να απευθυνθεί και στο κομματικό ακροατήριο, που τρέφεται με λόγους μίσους. Αλλά το βασικό ερώτημα είναι με ποιο σχέδιο, με ποιους κανόνες, θα υλοποιηθεί αυτή η πρόθεση; Κι επειδή η εκπαίδευση είναι από τους σημαντικότερους μοχλούς ενσωμάτωσης των νέων πληθυσμών, και εμείς θα βοηθήσουμε. Αυτά περιμένει η κοινωνία και όχι τη δημιουργία ηθικού πανικού στην οποία συχνά-πυκνά ο κ. Χρυσοχοϊδης επιδίδεται. Τέλος ως προς τους νεαρούς κρατούμενους η οργάνωση της νομικής τους υπεράσπισης, επαναλαμβάνω ότι πρωτεύει και επείγει».