Η χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, που αποφάσισε την αλλαγή του τρόπου διενέργειας των ονομαστικών ψηφοφοριών για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, λειτουργεί ως «από μηχανής θεος» για την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Δίνοντας μια σημαντική χρονική ανάσα ενόψει της ψηφοφορίας για τις 3 κυρώσεις νομοσχεδίων που συνδέονται με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτει το news247.gr, το σύστημα που θα επιτρέπει στους βουλευτές να ψηφίζουν με κινητά τηλέφωνα ή tablets θα χρειαστεί τουλάχιστον 15 ημέρες προκειμένου για να λειτουργήσει. Έως τότε στην Βουλή θα αποφεύγονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες. Μάλιστα αυτή η εξέλιξη συνδυάζεται και με το γεγονός ότι στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων αποφασίστηκε να μην τεθούν σε διαδικασία επεξεργασίας της Βουλής οι 3 επίμαχες συμφωνίες την ερχόμενη εβδομάδα. Με δεδομένο ότι τέτοιου είδους νομοθετήματα πρέπει πρώτα να συζητηθούν στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής και στην συνέχεια να ψηφιστούν στην Ολομέλεια, αυτό σημαίνει πρακτικά πως η καθυτέρηση θα κρατήσει το λιγότερο 20 ημέρες, ίσως και περισσότερο.
Έτσι λοιπόν η Νέα Δημοκρατία έχει 3, μπορεί και 4 εβδομάδες ώστε να «ρυθμίσει» την κατάσταση στο εσωτερικό της, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια διαρροή βουλευτών σε πιθανή ονομαστική ψηφοφορία. Πάντως πρόκειται για μία «δύσκολη εξίσωση» που όπως φαίνεται θα απαιτήσει συμβιβασμούς ανάμεσα στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και στην λεγόμενη «σαμαρική» πτέρυγα. Ίσως ακόμη και με μεμονωμένους βουλευτές.
Το θέμα αποκτά διαστάσεις μετά την επίσκεψη του Ζόραν Ζαεφ και το εγκώμιο που επιφύλαξε για τον πρωθυπουργό λέγοντας πως “έβαλε πλάτη” για την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που προκάλεσε σχόλια αλλά και την αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Η αξιωματική αντιπολίτευση “θυμήθηκε” παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών για τις απειλές βέτο στα ενταξιακά κεφάλαια της Βόρειας Μακεδονίας ως μέσο πίεσης για αλλαγές σημείων της συμφωνίας.
Το μείζον θέμα στην Κ.Ο της Ν.Δ είναι τι θα πράξουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και άλλοι βουλευτές σε μια τέτοια ονομαστική ψηφοφορία. Γι αυτό και η εξ αποστάσεως (με κινητό ή tablet) διευκολύνει να μην παραστούν στη Βουλή (λόγω πανδημίας) γνωστοί “μακεδονομάχοι” βουλευτές.
Οι συμβάσεις
Οι τρείς συμβάσεις έχουν ήδη κατατεθεί στην Βουλή και αφορούν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την φύλαξη του FIR των γειτόνων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει με την κύρωση τους από την Βουλή η Νέα Δημοκρατία, σχετίζονται με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αιτηθεί ονομαστική ψηφοφορία.
Ένα ενδεχόμενο που προβληματίζει την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, μια και σημαντικός αριθμός βουλευτών, έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κορυφαίος διαφωνών δεν είναι άλλος από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που έχει συνεπείς θέσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα από την δεκαετία του 1990. Αντίστοιχα προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και αρκετοί βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας που το καλοκαίρι του 2019 εξελέγησαν χάρη στην «μακεδονική» ρητορική τους και την εναντίωση τους στην Συμφωνία των Πρεσπών που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Με πληροφορίες από το news247.gr