“Θετική εξέλιξη -εάν είναι ακριβές- η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
“Η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση. Ενα μήνα μετά που το Oruce Reis δεν άφησε σπιθανή για σπιθαμη να ογώνει την υφαλοκρηπίδα, αρχίζουν οι επαφές. Υπήρξαν ανταλλάγματα γι αυτό; Υπήρξε κάποια συμφωνία στο Βερολίνο; Αυτή η συμφωνία που υποτίθεται δεν ήταν συμφωνία. Θα μας πουν ποιο ήταν το περιεχόμενο; Και δεύτερο, η ατζέντα τέτοιων διερευνητικών επαφών θα είναι ίδια με αυτή που αφήσαμε εμείς το 2016;”,
Και συνέχισε:
“Δεν υπάρχει πιθανότητα κατάληξης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό και επικαλούμαστε τη Χάγη. Το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και ποιο θα είναι το συνυποσχετικό για να πάμε στη Χάγη. Δεν μπορείς, όμως, να απομειώνεις τα επιχειρήματά σου πριν πάμε στη Χάγη. Εμείς λέμε ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Τι θα πούμε, ότι έχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη.
Λέμε πως δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε με την τουρκικό λαό, να πάμε σε ένα δικαστήριο αλλά όχι να τα δώσουμε πριν πάμε στο δικαστήριο. Δεν μπορεί να υπονομεύουμε εκ των προτέρων τη θέση μας.
Δεν τον ψηφίσαμε εμείς το νόμο Μανιάτη. Η Ν.Δ έλεγε ότι έχουμε ΑΟΖ με την Κύπρο, αυτό έλεγε ο νόμος Μανιάτη. Με βάση αυτό το νόμο εμείς ως κυβέρνηση υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όταν επιχείρησε το Barbaros να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα με έρευνες εντός της περιοχής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στείλαμε το “Νικηφόρος Φωκάς” και το αποτρέψαμε. Δεν μπορείς να παραβιάζεις το νόμο όταν το κράτος έχει συνέχεια. Η κυβέρνηση τι κάνει εδώ και ένα μήνα με το Oruc Reis;
Πιστεύω πως στην εξωτερική πολιτική οφείλουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Εάν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πως ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος οφείλει να συγκαλέσει το Συμβούλιο Αρχηγών για να πάρουμε μια απόφαση. Οφείλει όμως να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και όχι ανόητες δικαιολογίες”, τόνισε.