Ήδη δύο εθελοντές εμφάνισαν παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca, με τους ειδικούς να δηλώνουν ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι αντίστοιχο και με τρίτο εθελοντή, αυτό θα αποσυρθεί.
Οι δοκιμές ξεκίνησαν τον Απρίλιο και έκτοτε δυο περιπτώσεις ανάγκασαν την εταιρεία να τις «παγώσει». Η δεύτερη ήταν στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι σε 18.000 ανθρώπους παγκοσμίως έχει χορηγηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Σύμφωνα με τους New York Times, το έγγραφο 111 σελίδων γνωστό και ως πρωτόκολλο, αναφέρει ότι στόχος είναι να έχει 50% αποτελεσματικότητα.
Προκειμένου να εξασφαλίσει αυτόν τον στόχο, πρέπει να βρίσκονται και 150 άνθρωποι με κορωνοϊό ανάμεσα στους συμμετέχοντες στις δοκιμές και είτε να έχουν πάρει το εμβόλιο είτε να έχουν εμβολιαστεί με placebo.
Ωστόσο, θα γίνει ένας πρώτος έλεγχος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με τη συμμετοχή 75 ανθρώπων με κορωνοϊό.
Σε περίπτωση που το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 50% θα μπορέσει η εταιρεία να σταματήσει τις δοκιμές και να ζητήσει έγκριση από την κυβέρνηση για την επείγουσα χρήση του εμβολίου.
Το σχέδιο της AstraZeneca είναι πιο αυστηρό από τα άλλα που έχουν κυκλοφορήσει, από την Moderna και την Pfizer, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Δρ Eric Topol, ειδικός κλινικών δοκιμών στο Scripps Research στο Σαν Ντιέγκο. Το Moderna επιτρέπει δύο τέτοιες αναλύσεις και το Pfizer τέσσερις.
Η εταιρεία δημοσιοποίησε μερικές λεπτομέρειες για τις δυο περιπτώσεις που εμφανίστηκαν σοβαρές παρενέργειες στις κλινικές δοκιμές. Ο πρώτος εθελοντής έλαβε μια δόση του εμβολίου κι εν συνεχεία εμφάνισε φλεγμονή στην σπονδυλική στήλη. Αυτό έγινε στις αρχές του καλοκαιριού. Η πάθηση αυτή προκαλεί αδυναμία στήριξης, παράλυση, και πόνους στο έντερο και στην ουροδόχο κύστη
Οι παρενέργεια αυτή οδήγησε στην διακοπή των δοκιμών από την AstraZeneca και σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, ο εθελοντής είχε πολλαπλή σκλήρυνση που δεν είχε διαγνωστεί και δεν είχε σχέση με το εμβόλιο και έτσι οι δοκιμές συνεχίστηκαν.
Η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι και στον δεύτερο εθελοντή παρουσιάστηκαν οι ίδιες παρενέργειες. Ωστόσο, ανώνυμη πηγή δήλωσε στους Times ότι και ο δεύτερος εθελοντής διαγνώσθηκε με εγκάρσια μυελίτιδα. Οι δοκιμές σταμάτησαν και πάλι στις 6 Σεπτεμβρίου.
Με πληροφορίες από τους NewYorkTimes