Τα νέα κρούσματα κοροναϊού και οι διασωληνώσεις αυξάνονται συνεχώς στην Αττική. Κυβέρνηση και ειδικοί δίνουν περιθώριο μερικών ημερών για να φανεί εάν θα έχουν αποτελέσματα τα περιοριστικά μέτρα, πριν αποφασίσουν νέο lockdown.
Στο τέλος της εβδομάδας πρόκειται να εκτιμηθεί η κατάσταση και το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για τον κοροναϊό.
Η πιθανότητα εφαρμογής τοπικών lockdown σε δήμους και γειτονιές, δηλαδή το μοντέλο Μαδρίτης έχει αποκλειστεί. Κυβέρνηση και ειδικοί επιμένουν να δίνουν έμφαση σε μέτρα που δε θα έχουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις ενός οριζόντιου lockdown. Η καθολική χρήση μάσκας, δηλαδή σε εσωτερικούς όπως ισχύει σήμερα αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπως και ο περιορισμός των μετακινήσεων για τα άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω, παραμένουν τα δύο βασικά μέτρα που επεξεργάζονται οι αρχές για το επόμενο διάστημα, εφόσον συνεχιστεί η αρνητική πορεία της επιδημίας.
Πολύ κρίσιμη είναι η προσεχής Δευτέρα για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας καθώς συμπληρώνεται μία εβδομάδα από τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν.
Αυτό που θα κρίνει το αν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα η κυβέρνηση το επόμενο δεκαήμερο στην Αττική, θα έχει να κάνει με το αν θα τηρηθούν τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν και αν θα μειωθεί ο αριθμός διαγνώσεων και διασωληνώσεων που δείχνει αυξητικές τάσεις, όπως τόνισε χθες ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Η κυβέρνηση ωστόσο τονίζει συνεχώς πως το ενδεχόμενο lockdown θα αποτελεί ύστατη λύση.
Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής ανέφερε στην χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, πως ο αριθμός των ατόμων είναι διασωληνωμένοι έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις, κάτι που είναι ένα από τα σημεία της πανδημίας που προβληματίζει. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι τα κρούσματα στην Αττική παραμένουν στα ίδια -υψηλά- επίπεδα, καθώς το 50% (και παραπάνω το τελευταίο διάστημα) σε ημερήσια βάση αφορά το λεκανοπέδιο.
Το τρίτο στοιχείο που προβληματίζει, όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους 5, νούμερο που πλησιάζει τον αντίστοιχο μέσο όρο του πρώτου κύκλου της πανδημίας. Παράλληλα, σημείωσε πως ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου 4 εβδομάδες μέχρι τώρα, ενώ στο πρώτο κύμα ήταν μεταξύ 7 και 10 ημερών. Ωστόσο, ο καθηγητής εξήγησε πως υπάρχει μια επιβράδυνση της μεταδοτικότητας
Όπως ανακοινώθηκε χθες 210 από τα συνολικά 346 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.928, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. Από αυτά, 2.651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης, 77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.