Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν μέλη του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας τη μονιμοποίηση του προσωπικού.
Συγκεκριμένα, έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την πύλη του νοσοκομείου, με πανό που αναφέρει “τα κρούσματα κορoνοϊού αυξάνονται και εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία απολύονται”. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η Ελένη Σιώτου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, “σήμερα βρισκόμαστε εδώ καθώς λήγει η σύμβαση κάποιων ανθρώπων επικουρικών, που είναι ήδη δύο χρόνια στο νοσοκομείο και απολύονται κατ’ εξαίρεση. Κάποιες συμβάσεις των επικουρικών έληγαν τώρα τον Οκτώβριο. βγήκε μια υπουργική απόφαση και αναφέρει πως παρατείνεται μέχρι το τέλος του έτους, για τους νοσηλευτές και τους γιατρούς και από τις υπόλοιπες ειδικότητες “να απολυθούν τώρα”. Ενώ οι ανάγκες στο νοσοκομείο είναι απίστευτες, την ίδια στιγμή απολύονται 10 άτομα, και ακολουθούν πολλοί περισσότεροι, πάνω από 100 άτομα τον Δεκέμβριο. Τώρα απολύονται διοικητικοί και τεχνικοί, ενώ μέχρι τέλος της χρονιάς, θα απολυθούν γιατροί, νοσηλευτές και παρασκευαστές αλλά και από όλες τις ειδικότητες που δουλεύουν σε ένα νοσοκομείο”. Σχετικά με την κατάσταση των κρουσμάτων, η κ. Σιώτου αναφέρει πως είναι ελεγχόμενη.
“Όσον αφορά όμως στο προσωπικό, εδώ και πολλά χρόνια γίνονται προσλήψεις μόνο επικουρικών, με αποτέλεσμα να λήγει η διετία και φεύγουν μόλις έχουν εκπαιδευτεί και έχουν καταφέρει να γίνουν αποδοτικοί. Μιλάμε για μια κυλιόμενη ανεργία. Παράλληλα αδειάζουν συνεχώς θέσεις μονίμων γιατί το νοσοκομείο έγινε γενικό, περίπου το ’85-87, συμπληρώνουμε όλοι οι υπάλληλοι σιγά σιγά τα 35 χρόνια εργασίας. Οπότε φεύγουμε εμείς οι μόνιμοι, και προσλαμβάνονται άλλοι για 2 χρόνια, οι οποίοι όπως ανέφερα μόλις γίνονται αποτελεσματικοί, φεύγουν και αυτοί, για να πάρουν άλλους. Εν μέσω πανδημίας αυτό είναι ανεπίτρεπτο” καταλήγει η κ. Σιώτου.
Παράλληλα, υπάλληλος του νοσοκομείου που εργάζεται στα επείγοντα, αναφέρει πως υπάρχει τρομερό πρόβλημα. “Κάνουμε οκτώ εφημερίες τον μήνα, αύριο για παράδειγμα έχουμε πάλι. Αυτό που θέλουμε είναι να παραμείνουμε στις θέσεις μας, και για να βοηθήσουμε το νοσοκομείο αλλά και φυσικά την υγεία. Εμείς πάντα έχουμε δουλειά, δηλαδή δεν είμαστε σε πόστα τα οποία δεν χρειάζονται, για να γίνονται αυτές οι απολύσεις. Αν υπολογίζονται οι νοσηλευτές, είμαστε και εμείς στην πρώτη γραμμή”.