Η Ελλάδα μπλοκάρει το προσχέδιο που κυκλοφόρησε μεταξύ των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας να υπάρξουν πολλές αλλαγές για να γίνει αποδεκτό. Όπως αναφέρει το draft που δημοσιεύει το Politico, η ΕΕ είναι έτοιμη να “χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει” για να διασφαλίσει ότι η κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου γίνεται σεβαστή”. Αυτές οι λέξεις σημειώνει το Politico, θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως απειλή κυρώσεων.
“Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο” οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να “δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου”, καθώς και στις “υψηλού επιπέδου συζητήσεις” και τη “συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας το 2016”. Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας, τονίζει το Politico.
Το προσχέδιο ζητά επίσης “πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο” και αναθέτει στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Ακόμη, το κείμενο “χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από Ελλάδα και Τουρκία”.
Αναφορικά με την Κύπρο, το Politico γράφει ότι στο προσχέδιο τονίζεται πως οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ “πρέπει να σταματήσουν” και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς τους.
Σύμφωνα πάντως με το politico, το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων για την ανατολική Μεσόγειο απορρίπτεται τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο. “Πολύ καρότο, όχι αρκετό μαστίγιο” είπε χαρακτηριστικά Έλληνας αξιωματούχος.
Πληροφορίες ότι αναμένεται νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία, μετέδωσε πριν από λίγο η ΕΡΤ. Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Για τις ελληνικές ενστάσεις επί του προσχεδίου της Συνόδου Κορυφής σχετικά με την Τουρκία μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. “Το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό για την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο” τόνισε ο κ. Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων που θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες.
“Ο πρώτος είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την Ε.Ε. να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να σταματήσει τις υπόλοιπες προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι και έχουν να κάνουν με το καρότο όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση, δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό, και το τελευταίο είναι το μαστίγιο, αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης με συνέπεια και συνέχεια. Αυτοί είναι οι τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων αποδεκτό από όλους” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
“Θα πρέπει να περιμένουμε στο τέλος της βραδιάς, μας περιμένει πολλή δουλειά ένα αποτέλεσμα που θα εκφράζει την ενότητα της Ε.Ε. απέναντι σε έναν εταίρο που είναι πολύ σημαντικός φυσικά, έχει θετικά στοιχεία να συνεισφέρει, αλλά πρέπει να σταματήσει να προκαλεί. Και αυτή η αποφασιστικότητα πρέπει να βγει σήμερα από τις Βρυξέλλες και θα βγει”, απάντησε, ερωτηθείς τι αναμένει η Αθήνα από τη Σύνοδο Κορυφής.