Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου Amazon ανακοίνωσε χθες ότι 19.816 εργαζόμενοί του στις ΗΠΑ μολύνθηκαν από κοροναϊό.
Η εταιρεία, που έχει αναπτύξει δικό της σύστημα εντοπισμού των μολύνσεων και διεξάγει “χιλιάδες τεστ την ημέρα”, διέθετε 1,37 εκατομμύριο εργαζόμενους την περίοδο από την 1η Μαρτίου ως τις 19 Σεπτεμβρίου.
Το ποσοστό μολύνσεων από covid-19 μεταξύ των εργαζομένων στην Amazon ανέρχεται σε 1,44%, ενώ για το σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ το ποσοστό είναι 2,06%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πανεπιστημίου Τζονς Χόπνκινς, το οποίο καταρτίζει τον απολογισμό των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα.
Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνεται το εποχικό προσωπικό της εταιρείας ή όσοι εργαζόμενοι ενδέχεται να μολύνθηκαν από covid-19 εκτός εργασίας.
Η Amazon σκοπεύει να ενισχύσει τις ικανότητές της ώστε να μπορεί να διεξάγει 50.000 τεστ ημερησίως στις αποθήκες και τα κέντρα της ως τον Νοέμβριο.
Εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν πραγματοποιήσει στην αρχή της πανδημίας του κοροναϊού στάσεις εργασίας και είχαν οργανώσει διαμαρτυρίες μπροστά από τις αποθήκες της ζητώντας καλύτερη προστασία από την covid-19.
Η εταιρεία είχε επίσης δεχθεί επικρίσεις επειδή μέχρι τώρα δεν είχε αποκαλύψει πόσοι εργαζόμενοί της έχουν μολυνθεί από κοροναϊό.
“Τώρα γνωρίζουμε για ποιο λόγο η εταιρεία αρνούνταν: η Amazon επέτρεψε στην covid-19 να εξαπλωθεί σαν σκόνη στις εγκαταστάσεις της, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται εκεί, καθώς και των οικογένειών τους, των γειτόνων τους και των φίλων τους. Η Amazon αποτελεί αναμφισβήτητα απειλή για τη δημόσια υγεία”, κατήγγειλε η Ντάνια Ραχέντρα επικεφαλής της Athena, μιας κολεκτίβας οργανώσεων κατά της Amazon σε ανακοίνωσή της, στην οποία ζήτησε τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας.
Η Amazon έχει διαβεβαιώσει ότι έχει διανείμει περισσότερες από 100 εκατομμύρια μάσκες στους εργαζόμενους της και ότι έχει λάβει μια σειρά μέτρων, όπως η τήρηση των αποστάσεων, στις αποθήκες της, ο έλεγχος της θερμοκρασίας των εργαζομένων και διαδικασίες βαθύ καθαρισμού.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν συχνά την εταιρεία ότι δεν προστατεύει επαρκώς την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της, παρά τις συνεχείς επενδύσεις, κυρίως στην αυτοματοποίηση πολλών εργασιών.