Ο καθηγητής Μαγιορκίνης τόνισε πως το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με την Αττική να εμφανίζει καθημερινά εδώ και κάποιες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα.
Επιπλέον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον χειμώνα που έρχεται, υπενθυμίζοντας τα “όπλα” μας σε αυτή τη μάχη: Την μάσκα και την απόσταση
Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας, συνέχισε, ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και κινείται σε ηπιότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, καταγράφονται 200 – 400 κρούσματα ημερησίως, όπως είπε, με ήπιες αυξητικές τάσεις το διάστημα από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές του τρέχοντος μήνα.
Αναφορικά με τα θύματα της Covid-19, όμως, ο κ. Μαγιροκίνης ανέφερε πως οι νεκροί ανέρχονται στους 5 ανά ημέρα κατά μέσο όρο, με τη συχνότητα των ημερών με περισσότερους από 5 θανάτους να μεγαλώνει.
Επίσης, ο «κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε πάνω από 80» γεγονός που μεταφράζεται σε «πίεση στο σύστημα υγείας».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στάθηκε στην κατάσταση στην Αττική για την οποία ανέφερε πως παραμένει στο επίκεντρο της επιδημίας, καταγράφοντας τα περισσότερα από τα κρούσματα του 24ωρου.
Επιπλέον, με το βλέμμα στην επερχόμενη μείωση των θερμοκρασιών στη χώρα, ο επιδημιολόγος επεσήμανε πως «περιμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας το χειμώνα», οπότε και «θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση» προκειμένου να καταπολεμήσουμε τον κορονοϊό.
«Έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή των μέτρων» παρατήρησε άλλωστε ο ίδιος, επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις του Π.Ο.Υ., ωστόσο «έχουμε δρόμο μπροστά μας», στον οποίο «η μάσκα και η απόσταση παραμένουν τα όπλα μας».
Την ενεργοποίηση ενός “χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας” για τον κορονοϊό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. “Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλής της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, πλαίσιο που βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες. Έτσι ενεργοποιούμε μέσα στις επόμενες ημέρες τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον covid 19 που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας: Επίπεδο 1 ετοιμότητας, επίπεδο 2 επιτήρησης, επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης και επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου” είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
“Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών , όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης” πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας .
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 μέρες, με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα αν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο χάρτης και η εφαρμογή η οποία τον συνοδεύει και που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr θα παρουσιαστεί την Παρασκευή .
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 399 νέα κρούσματα, δηλαδή 96 περισσότερα από τη Δευτέρα. 55 από αυτά συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς κατέγραψαν νέα σημαντική αύξηση (87 από 83 χθες), ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη (από τα 69 έτη πριν λίγα 24ωρα).
Ακόμη, ο αρμόδιος Οργανισμός γνωστοποίησε την κατάληξη ακόμη τριών ασθενών λόγω της Covid-19.
Σε συνολικούς αριθμούς, τέλος, τα περιστατικά του ιού στη χώρα ανήλθαν σε 20.541, ενώ οι νεκροί είναι 420.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 399 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20541, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.
3122 (15.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8385 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 420 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».