Η διαφαινόμενη νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά με φόντο τη νέα αποστολή του Oruc Reis, αλλά και το άνοιγμα των Βαρωσίων στα συμφραζόμενα των τουρκοκυπριακών εκλογών στο επίκεντρο της επισκόπησης Τύπου.
«Η Τουρκία βγάζει εκ νέου ερευνητικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel, που σημειώνει: «Η απόφαση αυτή ενδέχεται να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση με τους Έλληνες: η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό της πλοίο Oruc Reis σε νέα αποστολή στα διαφιλονικούμενα νερά της Μεσογείου».
Όπως παρατηρεί το γερμανικό περιοδικό, «μόλις είχε αρχίσει να διαφαίνεται ελαφρά αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τώρα όμως η Άγκυρα βγάζει και πάλι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.
Το ερευνητικό πλοίο θα βρίσκεται εκεί από σήμερα μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Oruc Reis θα κινηθεί νοτίως του ελληνικού νησιού Καστελόριζο και θα συνοδεύεται από δυο ακόμη πλοία».
Κατά την αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου προ εβδομάδων από τα διαφιλονικούμενα νερά, ο Ερντογάν είχε πει ότι έτσι δίνεται μια ευκαιρία στη διπλωματία, υπενθυμίζει το Spiegel. «Την ίδια ώρα όμως η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι το Oruc Reis αποσύρεται μόνο για εργασίες συντήρησης και πως στη συνέχεια θα επέστρεφε στην περιοχή».
H γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk σημειώνει στην ιστοσελίδα της:
«[…] Η απόφαση ενδέχεται να κλιμακώσει τη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου για τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Τελευταία υπήρξαν σημάδια αποκλιμάκωσης: μεταξύ άλλων ο τούρκος πρόεδρος είχε συμφωνήσει σε συνομιλίες με τον έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη».
«Ανοιχτή πόλη έναντι κλειστής κοινωνίας;»
«Άνοιγμα έναντι ελευθερίας» είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που επιχειρεί να διαφωτίσει τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στο άνοιγμα των Βαρωσίων.
«[…] Η ενέργεια του Ερντογάν και του πιθανού μελλοντικού κυβερνήτη του στη βόρεια Κύπρο αξιολογήθηκε περισσότερο ως προεκλογικό τέχνασμα για να αποδυναμώσει τον νυν επικεφαλής εν όψει των εκλογών και κυρίως του δεύτερου γύρου. Ο Τατάρ αμφισβητεί -και δικαίως- την προοπτική περαιτέρω διαπραγματεύσεων για την ”επανένωση” του διχοτομημένου νησιού, από τη στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι την είχαν απορρίψει συντριπτικά το 2004 σε σχετικό δημοψήφισμα. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της λύσης των δυο κρατών, με ακόμη στενότερη διασύνδεση της βόρειας Κύπρου με την Τουρκία και, πέραν αυτού, υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης των Βαρωσίων. Θέλει να προβληθεί ως ένας αποφασισμένος άνθρωπος των πράξεων τον οποίο ακούνε στην Άγκυρα.
Ο Ακιντζί από την πλευρά του μπορεί να διαμαρτυρήθηκε για την ανάμειξη της ηπειρωτικής Τουρκίας στις βορειοκυπριακές εκλογές, εντούτοις η κίνηση του Ερντογάν στα Βαρώσια ενδέχεται εν τέλει να τον βοηθήσει. Διότι, όσο σημαντική από οικονομική σκοπιά κι αν είναι για τη βόρεια Κύπρο η αξιοποίηση της πόλης, καθότι βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο, άλλο τόσο αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι στην προφανή προσπάθεια της Άγκυρας να αναμειχθεί στις υποθέσεις τους. Επιπλέον, είναι επίσης προφανές ότι μαζί με το άνοιγμα των Βαρωσίων, η τουρκοκυπριακή κοινωνία, με τα σχετικά ελεύθερα ακόμη μέσα ενημέρωσης και την σχετικά ανεξάρτητη κουλτούρα διαλόγου, θα μπορούσε να οδηγηθεί πιο κοντά στο σύστημα καταπίεσης του Ερντογάν. Μπορεί άραγε να οδηγήσει σε εκλογική νίκη το μοντέλο ”ανοιχτή πόλη έναντι κλειστής κοινωνίας”;».
Πηγή: DW