Αύριο, Τετάρτη 14/10, στις 12 το μεσημέρι η απόφαση των δικαστών για τις ποινές – Δεκατρία έτη κάθειρξη για τη διευθυντική ομάδα και ισόβια και επιπλέον κάθειρξη επτά ετών για τον Γιώργο Ρουπακιά εισηγήθηκε η εισαγγελέας έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, στη δίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής – Η διαδικασία συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί των ποινών, οι οποίες διαρκούν πολύ λιγότερο από τις τοποθετήσεις τους επί των ελαφρυντικών
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των 57 καταδικασθέντων όσον αφορά το ύψος των ποινών, ύστερα από την εισαγγελική πρόταση,
Η διαδικασία διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη 14/10, στις 12 το μεσημέρι με την ανακοίνωση της απόφασης των δικαστών για τις ποινές.
Τι εισηγήθηκε η εισαγγελέας
Κάθειρξη 13 ετών στον καθένα, ζήτησε για τη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία εισηγήθηκε επίσης ισόβια κάθειρξη για τον Γιώργο Ρουπακιά.
Η διευθυντική ομάδα για την οποία εισηγήθηκε τα 13 έτη είναι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, πρέπει να επιβληθούν καθείρξεις οκτώ ετών στον καθένα, σε όσους κατηγορούνται για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και δεν έχουν ελαφρυντικό και έξι ετών σε εκείνους που έχουν.
Για την ομάδα των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση των αλιεργατών, εισηγήθηκε κάθειρξη εφτά ετών για όσους έχουν ελαφρυντικά και δέκα ετών για τον πυρηνάχρη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή.
Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα, για τρεις κατηγορούμενους ζήτησε φυλάκιση δέκα μηνών και για έναν κατηγορούμενο έξι μηνών για κάθε πράξη.
Για τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και πρώην βουλευτές, που έχουν ένταξη ζήτησε κάθειρξη επτά ετών για τον καθένα, γι’ όσους δεν έχουν ελαφρυντικό. Σε όσους έχουν ζήτησε κάθειρξη πέντε ετών.
Η διαδικασία
Μετά την αγόρευση της εισαγγελέως επί των ποινών έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών.
Στη συνέχεια η έδρα θα αποσυρθεί για να συσκεφθεί και ακολούθως θα ανακοινώσει τις ποινές για κάθε κατηγορούμενο.
Κομβικής σημασίας είναι το εάν θα δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση και σε ποιους κατηγορούμενους. Όσοι αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα σημαίνει ότι δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.
Για τους υπόλοιπους θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.