«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δεσμευτεί να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές. «Αντί της πρόσκλησης, είχαμε πρόκληση» πρόσθεσε.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η διπλή πρόκληση της Τουρκίας (Ορούτς Ρέις και Βαρώσια) αποδεικνύει την αναξιοπιστία της.
Τόνισε επιπλέον ότι το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας θα τεθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος σε καθεστώς εκβιασμών και υπογράμμισε ότι με το Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν πραγματοποιούνται διερευνητικές συνομιλίες.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο ό,τι πρέπει και συμπλήρωσε ότι η χώρα επιμένει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στη διπλωματία.
Αναφερόμενος στο συμβάν με την πτήση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, είπε πως πρόκειται για ακόμη μία πρόκληση και τόνισε ότι δόθηκε εντολή για διάβημα. Είπε επίσης ότι δόθηκαν εξηγήσεις από τουρκικής πλευράς και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθεί αντίστοιχο περιστατικό.
Ερωτηθείς ποια είναι η «κόκκινη γραμμή», είπε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όπως εξήγησε, «η διαφορά είναι ότι κυριαρχία αφορά στα χωρικά ύδατα που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια. Τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη».
Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Το δικαίωμά της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον, όποτε το κρίνει σκόπιμο».
Ως προς το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, υπενθύμισε ότι η Άγκυρα προχώρησε σε δύο σημαντικές ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Οι ηγέτες καλούνται να σταθμίσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας», υπογράμμισε. «Οι κυρώσεις είναι πάντα στο τραπέζι και η εφαρμογή τους εναπόκειται στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο ίδιος.