Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι πλέον πιο έτοιμη να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια, σε σχέση με το παρελθόν, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης στο 1ο Digitalk του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με θέμα, «Ταμείο Ανάκαμψης: Αξιοποίηση κονδυλίων και νέο παραγωγικό μοντέλο».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «στο παρελθόν, ενώ είχαμε δημόσιες επενδύσεις 4-5 δισ. ευρώ στο σχετικό πρόγραμμα, κάθε χρόνο γίνονταν πληρωμές 1,5 δισ. ευρώ λιγότερο από τις προγραμματισμένες».
Αναφέρθηκε ακόμα στην σημαντική καθυστέρηση μεταξύ της προκήρυξης και της υλοποίησης των έργων: «Από την έναρξη του διαγωνισμού μέχρι την ύπαρξη αναδόχου, ο μέσος χρόνος είναι 23 μήνες, και από τη φάση του αναδόχου έως την ολοκλήρωση του έργου, ο μέσος χρόνος είναι 28 μήνες. Δηλαδή, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων είναι ίση με τη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης». Μάλιστα, απέδωσε στη γραφειοκρατία και στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού το γεγονός ότι πολλά έργα δεν είναι ώριμα.
Στην κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε μέτρα, που θα βοηθήσουν στις επενδύσεις και στην απορρόφηση κονδυλίων, όπως, η προσέλκυση ιδιωτικών πόρων, η ηλεκτρονική παρακολούθηση των έργων, η αντιμετώπιση καθυστερήσεων, που προκαλούν οι δικαστικές προσφυγές, η υποστήριξη μονάδων σχεδίασης και υλοποίησης του έργου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτήρισε θετική την ενιαία αντίδραση της Ευρώπης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης: «Δικαιώνονται όσοι μιλούσαν για κρατικό παρεμβατισμό, καθώς πλέον γίνεται αποδεκτό πως οι οικονομίες μπορούν να ανακάμψουν μόνο με τη στήριξη του κράτους. Θεωρούμε πως η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από το σταδιακό μετασχηματισμό, που πρέπει να συνδεθεί με επενδύσεις πράσινης οικονομίας, έντασης γνώσης, προστιθέμενης αξίας».
Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανισότητες. Τέλος, εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι, λόγω της πίεσης του χρόνου ανάλωσης των κονδυλίων, μπορεί να υποτιμηθεί ο ρόλος του κράτους και να μη διαχυθούν τα ποσά στο σύνολο της κοινωνίας.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, σημείωσε πως «το ζήτημα είναι αφενός να απορροφηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και αφετέρου να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Τα χρήματα πρέπει να κατευθυνθούν στη μεταποίηση-βιομηχανία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στον πρωτογενή τομέα».
Για να γίνει η χώρα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, πρότεινε αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό, τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων τουρισμού και την ενίσχυση δημόσιων υποδομών.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστήριξε πως «πίσω από το Ταμείο Ανάκαμψης κρύβονται αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές. Από τα 17 μεγάλα επενδυτικά σχέδια, που έχουν παρουσιαστεί, στα 16 από αυτά τα χρήματα κατευθύνονται στον τουρισμό και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόλις ένα αφορά την μεταποίηση».
Τη συζήτηση προλόγισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο οποίος τόνισε ότι «η ταχύτατη, ορθολογική και εμπροσθοβαρής εκταμίευση των κονδυλίων, αλλά και η κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με ταχείς διαδικασίες απορροφητικότητας, πάνω σε ένα νέο δομημένο παραγωγικό μοντέλο, αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική οικονομία.
Μόνο έτσι, και πάντα με την προϋπόθεση ότι το δεύτερο κύμα πανδημίας, που ήδη διανύουμε, δεν θα οδηγήσει σε γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, θα μπορέσει να επιτευχθεί ανάπτυξη της τάξεως του 7,5% το 2021 και αύξηση επενδύσεων κατά 30,4%».