Αναστολή της ποινής για όλους τους κατηγορουμένους πλην του Γιώργου Ρουπακιά, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.
Το σκεπτικό της εισαγγελέως έδρας με το οποίο ζήτησε την αποδοχή των αιτημάτων αναστολών
Σύμφωνα με την αγόρευση της εισαγγελέως έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου, οι καταδικασθέντες για κακουργήματα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μέχρι την εκδίκαση της έφεσής τους. Η κ. Οικονόμου πρότεινε να αποδεχθεί το δικαστήριο τις αιτήσεις για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, καθώς, όπως είπε, αποδείχθηκε ότι:
- Έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή.
- Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως.
- Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένως δεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως. Η ίδια είπε ότι κατά το τελευταίο διάστημα προσήλθαν στο δικαστήριο και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, αναφέροντας ονομαστικά όσους παρέστησαν.
- Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες.
- Η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα. Η κ. Οικονόμου ανέφερε τους κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, με πρώτον στη λίστα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας.
- Μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.
Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο.
Το δικαστήριο αυτήν την ώρα είναι σε διακοπή και κατόπιν η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.
Αντιδράσεις από τους συνηγόρους των θυμάτων
Η πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων των θυμάτων της Χρυσής Αυγής.
Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, που είχε εκπροσωπήσει στη δίκη τους Αιγύπτιους ψαράδες, έκανε ένα πρώτο σχόλιο μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Ο κύριος Καμπαγιάννης -ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι τυχόν αναστολή των ποινών θα ακυρώσει την ιστορική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου- σχολιάζοντας την εισαγγελική πρόταση, τόνισε:
«Δικαίωσε τον τίτλο της: Εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Αναστολή για όλους πλην του Ρουπακιά. Πρόταση-όνειδος για την Εισαγγελία της χώρας».
«Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις παρόλο που καταδικάστηκε το 79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού.
Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα» ήταν η πρώτη αντίδραση του Παναγιώτη Σαπουντζάκη δικηγόρου των μελών του ΠΑΜΕ οι οποίοι είχαν δεχθεί επίθεση από χρυσαυγίτες.
Στο ίδιος μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Κώστα Παπαδάκη, συνήγορου των Αιγύπτιων ψαράδων.
«Τώρα που η δική τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν. Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών.
Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι».