Την ώρα που το ερευνητικό Ορούτς Ρέις πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο, η Άγκυρα απειλεί δια του Φατίχ Ντονμέζ, να στείλει και γεωτρύπανο στην περιοχή την ώρα που το Βερολίνο επιμένει να κάνει μία ακόμη προσπάθεια με στόχο τις απευθείας συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet o υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε “συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις”.
“Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου. Έχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι από το Κας. Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες, τότε θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις όπως στη Μαύρη Θάλασσα” σημείωσε.
Σχετικά με το “Γιαβούζ” στο οποίο γίνονται εργασίες συντήρησης ο Φατίχ Ντονμέζ είπε πως “όπως κάθε πλοίο, επιστρέφει στο λιμάνι για συντήρηση μετά από τις ώρες λειτουργίας. Γίνονται παρεξηγήσεις επειδή γίνονται παράλληλες διπλωματικές ενέργειες. Όμως όταν τελειώσει η συντήρηση, το Γιαβούζ θα επιστρέψει και πάλι στην περιοχή των καθηκόντων του”.
Η διαμεσολαβητική προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζεται, με στόχο τις απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και πολλές εβδομάδες σε επαφή τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία, πάντα με στόχο να καταστούν εφικτές απευθείας συνομιλίες για τα θέματα που τίθενται στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται», δήλωσε ο Κρίστοφερ Μπούργκερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί επί του παρόντος να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες συνομιλιών Γερμανών αξιωματούχων.
Ο κ. Μπούργκερ επιφυλάχθηκε ακόμη να τοποθετηθεί, αφού ενημερωθεί, σχετικά με το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης που παρουσίασε το Σάββατο η Τουρκία, το οποίο γνωρίζει, όπως διευκρίνισε, μόνο από τα ΜΜΕ.
Τα «ιδιαίτερα καθήκοντα» και την ευθύνη της Ελλάδας ως χώρας στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι το συνολικό πρόβλημα της μετανάστευσης προς την ΕΕ μπορεί να διευθετηθεί μόνο σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ των μεταναστών.
«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα καθήκοντα και ευθύνη ως χώρα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο ανέγερσης φράχτη στον Έβρο, μέτρο το οποίο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το συνολικό πρόβλημα μετανάστευσης και της άφιξης των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε συνεργασία με τις χώρες εκτός ΕΕ, με τις χώρες τράνζιτ και προέλευσης των μεταναστών. Αλλά δεν μπορώ να αξιολογήσω το συγκεκριμένο μέτρο», προσέθεσε.