Η πανδημία του κοροναϊού αποδεικνύεται θανατηφόρα όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για τη Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, τόσο οι βασικές ελευθερίες όσο και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν επιδεινωθεί σε 80 διαφορετικές χώρες.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα του Freedom House, μιας δεξαμενής σκέψης (think-tank) με έδρα την Ουάσιγκτον, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υποχώρηση των δημοκρατικών ελευθεριών.
H επιδείνωση της Δημοκρατίας, μάλιστα, γίνεται αισθητή όχι μόνο στα διδακτορικού τύπου καθεστώτα, αλλά και στα δυτικού τύπου πολιτεύματα. Από τις υπό εξέταση χώρες, μάλιστα, μόνο μία κατάφερε να ξεφύγει των αρνητικών τάσεων, το Μαλάουι, το οποίο βελτίωσε τα επίπεδα δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Πάντως, όπως φαίνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα επίπεδα ελευθεριών είχαν αρχίσει να υποχωρούν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αλλά, η Covid-19 ήρθε για να επιταχύνει την προϋπάρχουσα τάση.
«Το ξέσπασμα της πανδημίας αντιπροσωπεύει μια νέα πρόκληση για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα καταπιεστικά καθεστώτα απάντησαν στην πανδημία με τρόπους, οι οποίοι υπηρετούσαν τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα, συχνά εις βάρος της δημόσιας υγείας και των βασικών μορφών ελευθερίας. Ακόμη, όμως, και οι ανοιχτές κοινωνίες αντιμετώπισαν πιέσεις προκειμένου να αποδεχθούν τους περιορισμούς, οι οποίοι ενδέχεται να επιβιώσουν της κρίσης και να έχουν μόνιμη επίδραση στην ελευθερία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Freedom House.
Υπενθυμίζεται ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας επέφερε παγκοσμίως μια σειρά περιοριστικών μέτρων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έτυχαν πολλαπλών αντιδράσεων εκ μέρους των πολιτών και των κατοίκων.
Μόλις σήμερα, μάλιστα, ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι ο έλεγχος των μέτρων για τον κορωνοϊό περιορίζει τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.
Με πληροφορίες από Economist