Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.
«Οι γιατροί πρέπει να λένε αλήθειες, γιατί μόνο έτσι τους εμπιστεύονται οι ασθενείς. Εγώ λέω αλήθειες, μερικές φορές δεν αρέσουν, αλλά δεν πειράζει. Πριν πολύ καιρό και επειδή είμαι μάχιμη γιατρός, είχα πει να μπει μάσκα παντού», είπε η κ. Παγώνη και επιμένει στη συγκεκριμένη σύσταση, για χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
«Το έλεγα από τότε γιατί βάσει των δεδομένων και των μελετών που έχουν γίνει στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν περισσότερα κρούσματα, είχαν δει ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα και η μάσκα βοήθησε πάρα πολύ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία έβαλε μάσκα παντού. Είναι κάτι που δεν κοστίζει», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στον Alpha 98,9.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή «έκρηξη» των κρουσμάτων, με 667 νέα, η κ. Παγώνη είπε: «Τα χθεσινά δεδομένα φανερώνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Δεν χρειάζεται πανικός, γιατί δεν οδηγεί πουθενά».
«Από δω και πέρα τα ήδη μέτρα που υπήρχαν πρέπει να τηρηθούν και να μπουν έστω και τώρα μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους. Ο καιρός θα αλλάξει και θα μπουν οι γρίπες. Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Αυτό λένε τα επιστημονικά δεδομένα κι όχι ο καθένας από το κεφάλι του». «Οι μάχιμοι, νοσοκομειακοί γιατροί ξέρουν καλύτερα από κάποιους που βρίσκονται μέσα στα γραφεία», είπε.
Σχολιάζοντας τον συνωστισμό που παρατηρείται από νέους στις πλατείες και τα μέσα μεταφοράς, είπε: «Το θέμα δεν είναι μόνο οι πλατείες, αλλά και τα μέσα μεταφοράς. Πώς θα λυθεί αυτό το θέμα. Μεγάλο το πρόβλημα. Χρησιμοποίησα μέσο μεταφοράς για να δω τι γίνεται. Στην επόμενη στάση κατέβηκα. Είπαν ότι θα βάλουν κάποια λεωφορεία παραπάνω, γύρω στα 300, αυτό είναι καλό. Χρειάζεται έλεγχος πόσοι μπαίνουν σε κάθε λεωφορείο. Πρέπει να είναι κλειστό νούμερο. Πώς κάνουν στα εστιατόρια; Ο συνωστισμός στις πλατείες, δεν είναι κάτι ωραίο. Αν οι νέοι τηρήσουν τα μέτρα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορείς να κλείσει τη νεολαία, μέσα, κακά τα ψέματα».
«Έρχονται δύσκολες μέρες, πρέπει να συνετιστούμε όλοι. Είναι νωρίς για να προβλέψουμε ότι θα έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα. Κάνουμε πιο πολλά τεστ. Θα μαζευτούμε για καμιά εβδομάδα, θα χαλαρώσουμε πάλι μετά. Αυτή είναι η νοοτροπία μας», υπογράμμισε και όπως τόνισε οι πιο δύσκολοι μήνες είναι ο Γενάρης και ο Φλεβάρης, οπότε και φουντώνουν ιώσεις και γρίπη.