Η ΟΙΕΛΕ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην επιχειρούμενη με νομικίστικα τερτίπια αντικατάσταση της εκπροσώπησης των δημόσιων εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια από «δοτούς» εκπροσώπους της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, σε περίπτωση που οι Ομοσπονδίες δεν συμμετάσχουν στις «ηλεκτρονικές» εκλογές της 7ης Νοεμβρίου
Όπως αναφέρει αναλυτικά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (27/10/20):
Η ΟΙΕΛΕ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην επιχειρούμενη με νομικίστικα τερτίπια αντικατάσταση της εκπροσώπησης των δημόσιων εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια από «δοτούς» εκπροσώπους της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, σε περίπτωση που οι Ομοσπονδίες δεν συμμετάσχουν στις «ηλεκτρονικές» εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Ας μην ξεχνάμε ότι διορισμένους εκπροσώπους των συνδικάτων της εκπαίδευσης τόλμησε να τοποθετήσει μόνο η απριλιανή δικτατορία που αντικατέστησε το 1967 με «τοποτηρητές» τα ΔΣ σε ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ.
Η κρίση δημοκρατίας που έχει ξεσπάσει στο χώρο της εκπαίδευσης δεν εκπλήσσει κανέναν. Ο αυταρχισμός της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας έχει οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές για τα εκπαιδευτικά χρονικά αδιέξοδο με το σύνολο των παρατάξεων στις δύο Ομοσπονδίες να έχουν αποσύρει τα ψηφοδέλτια από την εκλογική διαδικασία. Την καταπάτηση των αρχών του διαλόγου και την επιβολή πολιτικών χωρίς ίχνος διαβούλευσης και αναζήτησης συναινέσεων την ζήσαμε κι εμείς οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί κατά τη διαδικασία ψήφισης ενός νόμου υπαγορευμένου από μια ομάδα επιχειρηματιών, χωρίς καμιά έγνοια για την ποιότητα στην εκπαίδευση, για τη διαφάνεια στις διαδικασίες, για την προστασία στοιχειωδών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, για την ισονομία, την ισοπολιτεία και το δημόσιο συμφέρον.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι ζητήματα που αφορούν στην εκπροσώπηση των φορέων της κοινωνίας σε θεσμούς της Πολιτείας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με αδιαλλαξία και αυταρχισμό. Είναι, επίσης, σημαντικό να τονιστεί, με γνώμονα την πλούσια εμπειρία των ευρωπαϊκών συνδικάτων, ότι οι ψηφιακές διαδικασίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις ζωντανές διαδικασίες μιας συλλογικότητας, αλλά μπορούν να αποτελέσουν απλώς έναν συμπληρωματικό παράγοντα, και τούτο μόνο υπό συνθήκες διαφάνειας, δημόσιου ελέγχου και υπό τους όρους αυτών που διενεργούν τις διαδικασίες, δηλαδή των συνδικάτων. Όχι του κράτους.
Ωστόσο, η κ. Κεραμέως συνεχίζει απτόητη την πολιτική του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Τέτοιες πρακτικές όμως δεν μπορούν να έχουν θέση στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Ταυτόχρονα η αδιαλλαξία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι εξαιρετικά πιθανό να «κρύβει» έναν σχεδιασμό απαλλαγής της διοίκησης της εκπαίδευσης από τον κοινωνικό έλεγχο, από την «ενοχλητική» παρουσία των εκπροσώπων των συνδικάτων. Η μετωπική κόντρα της Υπουργού Παιδείας με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ίσως είναι μια πρόβα τζενεράλε για το μέλλον. Υπογραμμίζουμε ότι την πρακτική εξοβελισμού των εκπροσώπων των συνδικαλιστών από υπηρεσιακά συμβούλια το ζήσαμε εμείς στην ΟΙΕΛΕ, πρώτοι από όλους, το Δεκέμβριο του 2013. Τότε, οι εκπρόσωποί μας αποβλήθηκαν από το ΚΥΣΔΕ, μετά από απαίτηση των νομικών συμβούλων του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για να απολυθεί εν ψυχρώ η συνάδελφός μας Φώφη Μπουλούτα… Θυμίζουμε έγκαιρα για να προειδοποιήσουμε τι έρχεται…