«Κυβέρνηση και ΜΜΕ μας αντιμετωπίζουν σαν φαντάσματα. 12.000 οικογένειες μικροπωλητών είμαστε σε απόγνωση, αφού δεν έχουμε πάρει ακόμη ούτε τα 534 ευρώ του Μαϊου, ενώ ως τον Αύγουστο κάναμε ελάχιστα μεροκάματα».
Η κραυγή αγωνίας από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μικροπωλητών Πέτρο Χατζίρη, ο οποίος μίλησε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.
Τόνισε ότι ο κλάδος δεν έχει ενταχθεί σε κανένα κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης, ενώ όλοι οι μικροπωλητές καλούνται να πληρώσουν στο ακέραιο τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές τους, χωρίς να έχουν εργαστεί με κυβερνητική απόφαση λόγω του κορονοϊού. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς ενώ απαγορεύει για μήνες την δραστηριότητα των μικροπωλητών, αφήνει ελεύθερα τα εκπτωτικά χωριά παρότι εκεί παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού.
Κατήγγειλε, δε την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ που – όπως είπε – τους έχουν αποκλείσει με αποτέλεσμα να μην ακούγονται τα αιτήματά τους.
Ερώτηση για την λήψη μέτρων στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους πλανόδιους και υπαίθριους μικροπωλητές και λιανεμπόρους κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Καραθανασόπουλος και Λεωνίδας Στολτίδης.
Η Ερώτηση αναφέρει:
«Με βάση τα έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν από την Κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, οι υπαίθριοι και πλανόδιοι μικροπωλητές ανέστειλαν την λειτουργία των επιχειρήσεων τους από 14/3/2020 έως 1/6/2020.
Σε αυτό το διάστημα οι επαγγελματίες έλαβαν τα αρχικά επιδόματα ειδικού σκοπού, τα οποία εξανεμίστηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ όλες οι υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, παρά τη χρονική μετάθεσή τους, παραμένουν στο ακέραιο.
Παράλληλα στο διάστημα από 1/6/2020 μέχρι τις 31/8/2020 λόγω των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες εμποροπανηγύρεις.
Αυτό έχει οδηγήσει το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και τις οικογένειες τους σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, πολλοί είναι πρακτικά χωρίς εισόδημα για πάνω από 6 μήνες.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν προκειμένου να στηριχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου, όπως:
-Την άμεση ένταξη των πλανόδιων και υπαίθριων μικροπωλητών στο επίδομα των 534 ευρώ ανά μήνα και για όσο διάστημα κρατούν έκτακτα μέτρα περιορισμού
-Την απαλλαγή των επαγγελματιών από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα ισχύουν μέτρα περιορισμού, χωρίς την απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Τη διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, με παράλληλη κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που έχουν προκύψει από αυτή.
– Την άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου. Την άμεση επανένταξη των επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων σε αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, με αναδρομική ισχύ από το τρέχον οικονομικό έτος
– Τη διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους σε εφορία και τράπεζες, 50% για όσους αναγκαστούν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους
– Την άμεση αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
– Την άμεση αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι τέλος Απρίλη με την παράλληλη μείωση του τιμολογίου σε φως, νερό, τηλέφωνο.
– Την άμεση αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κλπ. Την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Την καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α
– Την απαλλαγή των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες.
– Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
-Την απαλλαγή των επαγγελματιών από τα τέλη κυκλοφορίας των ΦΙΧ.».