Μπαράζ επιθέσεων σε γαλλικούς στόχους, στις γαλλικές πόλεις Νίκαια και Αβινιόν και στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί στο Παρίσι.
Στη Νίκαια, τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους από επίθεση με μαχαίρι. Αστυνομική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters, δήλωσε πως μία γυναίκα έχει αποκεφαλιστεί. Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο και για τραυματίες, ο αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος.
Η επίθεση διαπράχθηκε στην εκκλησία της Νοτρ Νταμ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκαιας, Κριστιάν Εστροσί, ο οποίος πρόσθεσε πως ο ύποπτος ανέφερε τη φράση «Αλλάχου Άκμπαρ». Κατά τον δήμαρχο Νίκαιας, ένα άτομο συνελήφθη μετά το περιστατικό, με τον ύποπτο να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, ενώ έκανε γνωστό πως στη Νίκαια πρόκειται να μεταβεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν. Τις έρευνες έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, κατά τους εορτασμούς της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την πτώση της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου. Φορτηγό, γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες, είχε πέσει πάνω σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων, σκοτώνοντας 84 άτομα και τραυματίζοντας 65.
Γαλλία: Νεκρός άνδρας που απειλούσε με μαχαίρι περαστικούς στο Αβινιόν
Λίγο αργότερα, η γαλλική αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε άνδρα, ο οποίος απειλούσε περαστικούς με μαχαίρι στην πόλη Αβινιόν.
Ο άνδρας φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ», μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1.
Τζέντα: Επίθεση σε φύλακα στο προξενείο της Γαλλίας
Στο μεταξύ, επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο πραγματοποίησε άνδρας σε φύλακα στο προξενείο της Γαλλίας, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Ένας ύποπτος, υπήκοος Σαουδικής Αραβίας, συνελήφθη για το περιστατικό, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι σημερινές επιθέσεις διαπράχθηκαν στον απόηχο της δολοφονίας του Γάλλου καθηγητή ιστορίας, Σαμιέλ Πατί, ο οποίος είχε παρουσιάσει σκίτσα του Μωάμεθ κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.