Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, αλλά και την ενοποίηση των Εισαγγελιών Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος, με την «καθαίρεση» με αυτό τον τρόπο και της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε την διαφωνία της για τις ρυθμίσεις σχετικά με την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, κάνοντας λόγο για «ταφόπλακα» στους δανειολήπτες και υπογραμμίζοντας ότι η αφαίρεση της δυνατότητας εξέτασης μαρτύρων είναι προβληματική, αλλά και αμφισβητώντας την πιθανότητα να λειτουργήσει στην πράξη η διάταξη με τον υφιστάμενο αιρθμό ειρηνοδικών. «Επιχειρείτε μια βίαιη και αντισυνταγματική παρέμβαση στο νόμο 3869/2010-νόμος Κατσέλη με επαναπροσδιορισμό των δικασίμων. Το κάνετε χωρίς παρέμβαση του φυσικού δικαστή που όρισε τη δικάσιμο, αλλάζετε προς το δυσμενέστερο το δικονομικό καθεστώς για τους δανειολήπτες. Με πρόφαση την πρόσφατη επιτάχυνση των εκκρεμών δικών οδηγείτε δια της πλαγίας οδού σε κατάργηση το νόμο που έσωσε πολλές λαϊκές και πρώτες κατοικίες από τον πλειστηριασμό και οικογένειες από την έξωση» ανέφερε ο εισηγήτης του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης: «Σε ό,τι αφορά τους τις ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες νόμου Κατσέλη δεν θα σταθεί στα δικαστήρια. Σας είχαμε προειδοποίησει και για την διάταξη που περάσατε σχετικά με την έγκληση που απαιτείται για το αδίκημα της απιστίας σε τραπεζικά ιδρύματα και το είδαμε να συμβαίνει. Θα αντιμετωπίσετε προβλήματα συνταγματικότηας σε ότι αφορά στην προστασία δανειοληπτών», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.
Σε απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, καθώς οι διατάξεις έχουν την έγκριση της διοικητικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου. «Μπορώ να κατανοήσω τους εισηγητές των τριών μικρότερων κομμάτων, αλλά όταν ακούω τους αγαπητούς συναδέλφους από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ εκπλήσσομαι και απορώ. Η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει ένα πρόβλημα που δεν τιμά κανένα. Πόσο σοβαρή είναι μια πολιτεία όταν μια υπόθεση εισάγεται το 2015 προσδιορίζεται το 2028; Σε Eurogroup του 2018 είχε δεσμευθεί η κυβέρνησή σας να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ζήτημα αυτό μέχρι το 2021. Είναι δέσμευση της χώρας, όχι της ΝΔ. Είπατε για αντισυνταγματικότητα, αλλά έχει την έγκριση της διοικητικής ολομέλεια του Αρείου Πάγου» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.
«Εκδίωξη» Τουλουπάκη καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Σχετικά με το ζήτημα της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός έκανε λόγο για «εκδίωξη» της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία ορίστηκε για δύο θητείες επικεφαλής με επιλογή του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η ΝΔ όταν «ενοχλείται» από κάποια έρευνα «ξηλώνει» τους εισαγγελείς.
«Η εισαγγελία διαφθοράς ιδρύθηκε το 2011 και στελεχώθηκε το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Τότε καταργήθηκαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, αυτοί που ερευνούσαν και τις υποθέσεις Siemens και λίστας Λαγκάρντ και ήταν προφανώς ενοχλητικοί για την κυβέρνηση. Η ΝΔ προφανώς όταν ενοχλείται από κάποια έρευνα που διεξάγει ένας δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός καταργεί τη θέση. Άλλωστε υπουργός της κυβέρνησης και αντιπρόεδρος της ΝΔ, έσπευσε να χαιρετήσει την υπό συζήτηση ρύθμιση. Αυτός που ερευνάται για την υπόθεση της Novartis και είχε πει δημόσιο ότι η κα εισαγγελέας που τον ερευνά πρέπει να πάει πολλά χρόνια φυλακή. Δυστυχώς δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για φωτογραφική και αντισυνταγματική διάταξη, «αφού δεν προβλέπεται καμία μεταβατική διάταξη συνέχισης της έρευνας από την εισαγγελέα διαφθοράς μέχρι το πέρας της έρευνάς της».
Την «διάλυση» της Εισαγγελίας Διαφθοράς «χαιρέτισε» η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, επισημαίνοντας όμως ότι το κόμμα της διαφωνεί με την δημιουργία ακόμα μιας υπερεισαγγελίας. «Υπήρχαν από την αρχή ενστάσεις για την δημιουργία μιας παντοδύναμης Εισαγγελίας. Τα τελευταία χρόνια είδαμε αυτές τις ενστάσεις να παίρνουν μορφή στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Η Εισαγγελία εργαλειοποίηθηκε, έχασε την ανεξαρτησία της. Είχαμε θέσει θέμα για την διατήρηση της κ. Τουλουπακη στην θέση της παρά την δίωξη σε βάρος της. Ευτυχώς αποφασίσατε να προχωρήσετε έστω και μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου, στην συγχώνευση της Εισαγγελίας διαφθοράς με την Εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος» ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το ΚΙΝΑΛ θεωρεί πως για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος, «η προσήκουσα λύση είναι η επιστροφή στην αρχική ρύθμιση του 4022/2011, η οποία έχει ψηφιστεί από το σύνολο της ελληνικής Βουλής και προέβλεπε την κατά προτεραιότητα ανάκριση των υποθέσεων από τον φυσικό δικαστή των πολιτικών προσώπων. Αυτό είναι δική μας αντιπρόταση αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει. Καλώς κάνετε και κλείνετε την εισαγγελέα διαφθοράς, δημιουργείτε όμως ένα «καπέλο» απέναντι στον φυσικό δικαστή».
Στις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης απάντησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία διάταξη του νομοσχεδίου δεν είναι φωτογραφική. «Ένα μεγάλο μέρος της αντιπαράθεσης στάθηκε στην ενοποίηση των δύο μεγάλων εισαγγελιών. Η πρώτη συνέντευξη που έδωσα ως υπουργός Δικαιοσύνης αφορούσε στην ενοποίηση των δύο εισαγγελέων λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι. Αν υπήρχαν άλλα κίνητρα πίσω από τη σκέψη αυτή δεν θα μπορούσα να το είχα κάνει απευθείας ένα χρόνο νωρίτερα; Ήταν και στη δική σας σκέψη ενοποίηση των δύο εισαγγελιών; Πείτε μου αν ήταν!» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.