“Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα στις περισσότερες χώρες της κεντρικής Ευρώπης με τον κοροναϊό. Υπάρχουν και χώρες που πάνε λίγο καλύτερα όπως η Γερμανία. Αλλά γενικώς έχει ξεφύγει η κατάσταση και σε αριθμό κρουσμάτων αλλά και σε πίεση στο σύστημα υγείας. Είναι αρκετά χειρότερα από την πρώτη φάση, με την έννοια ότι δεν έχουμε πολλές δικαιολογίες σε αυτή τη φάση να μας ξεφύγει με δεδομένο ότι ξέρουμε πολλά περισσότερα και φαίνεται ότι η πίεση στο σύστημα υγείας όπως έχουμε δει τα κρούσματα σε λίγες εβδομάδες θα καταλήξει σε πολλά περισσότερα προβλήματα από ό,τι υπήρχαν τον Μάρτιο”, δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8.
“Θα το δούμε σύντομα, δεν το βλέπουμε τώρα γιατί είναι πολλοί νέοι φορείς, αλλά σύντομα θα μεταφερθεί σε πιο μεγάλες ηλικίες” πρόσθεσε.
“Τον χειμώνα αυτό θα έχουμε δύο βασικούς λόγους, για τους οποίους θα εμφανιστεί κάποιος στο νοσοκομείο με πυρετό και με συμπτώματα που είναι όμοια μεταξύ των δύο ιών (κοροναϊού και γρίπης), εάν ξέρουμε ότι κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης ουσιαστικά μειώνουμε σε αρκετά μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα να έχει γρίπη. Και επομένως μπορούμε να τον διαχειριστούμε ως ασθενή που έχει δυνητικά Covid μέχρι να επιβεβαιωθεί από το τεστ”, σημείωσε.
Σχετικά με ένα ενδεχόμενο lockdown απάντησε: “Η επαναφορά από το lockdown δεν είναι εύκολη. Δεν μπορεί να το σκεφτόμαστε ότι σταματάμε για δύο εβδομάδες και επιστρέφουμε σε μια ημέρα. Είδατε ότι ήταν πολύ αργή η επαναφορά. Επομένως δεν είναι τόσο εύκολο να κλείσουμε και να ξανανοίξουμε. Δεύτερον, πρέπει να προσπαθήσουμε στην τελευταία προσπάθεια που έχουμε, γιατί μετά δεν έχουμε άλλη προσπάθεια, είναι το γενικό Lockdown μετά, να δούμε μήπως μπορούμε να καταφέρουμε να αλλάξουμε τη ζωή σε έναν βαθμό συστηματικά και συντεταγμένα, ώστε να ελέγξουμε τον κοροναϊό. Αν το καταφέρουμε θα είναι τεράστιο κέρδος γιατί σημαίνει ότι μπορούμε να το ξανακάνουμε. Αν δεν το καταφέρουμε και κάνουμε lockdown τώρα, θα ξανακάνουμε lockdown τον Δεκέμβριο. Διότι αν ανοίξεις μετά το lockdown και αρχίζουν να ανεβαίνουν τα κρούσματα, όπως μέσα στον Σεπτέμβριο, που θα είμαστε πιο κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους από τον Σεπτέμβριο, η αύξηση θα είναι ραγδαία πάλι και τον Δεκέμβριο μέσα στα Χριστούγεννα να κάνουμε πάλι lockdown. Επομένως δεν είναι μόνο μια φορά, για 15 ημέρες, είναι πολλαπλό. Γι’ αυτό χρειάζεται μια τελευταία, ύστατη προσπάθεια μήπως τυχόν μπορούμε να βρούμε τον συνδυασμό μέτρων και συμμόρφωσης και να τον ελέγξουμε. Αν η Ελλάδα μπορέσει και συγκρατήσει τον ιό θα είναι κάτι που νομίζω θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στον κόσμο και για συμμόρφωση και για συνέχιση της προσπάθειας, ενώ το lockdown είναι μια απογοήτευση για όλους, μια δήλωση ήττας”.