Την εκτίμηση ότι δεν θα αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Επιπλέον, προανήγγειλε νέα αυστηρότερα μέτρα για τη συμπρωτεύουσα, που περιλαμαβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή τις 9 η ώρα το βράδυ καθώς και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού.
«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας στον Σκάι.
Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».
Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Υγείας έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη. Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Μιλώντας στο Mega o Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, υπογράμμισε:
«Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι παντού. Η ελπίδα μας είναι ότι προς το τέλος αυτής της εβδομάδας θα μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης και θα αρχίσουμε να βλέπουμε την όποια ευεργετική επίδραση θα έχουν τα μέτρα που είχαν ληφθεί, πριν τα τελευταία. Δεν μπορούν να αποδώσουν σε μία εβδομάδα. Δεν προλαβαίνει η ευνοϊκή επίδραση των μέτρων να φανεί στην επιδημία με βάση το χρόνο επώασης του ιού. Δεν πρέπει να απογοητευτούμε με όσα θα δούμε αυτή τη βδομάδα. Σημασία έχει να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης που υπήρχε».
«Το πόσο πετυχημένα είναι οποιαδήποτε μέτρα, εξαρτάται και από τον κόσμο. Επετράπη η μετακίνηση από νομό σε νομό για να συνεχίσουν να δουλεύουν όσοι εργάζονται σε διπλανό νομό. Νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι αν κάποιος πάει στο εξοχικό του με την οικογένειά του και απομονωθεί. Το πρόβλημα θα είναι να φύγει μεγάλος όγκος νέων να πάνε σε άλλη περιοχή για να διασκεδάσουν», συνέχισε ο ίδιος.
Σχολιάζοντας το κλείσιμο της εστίασης, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «Είμαστε λίγο άδικοι επιστημονικά και μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Η εστίαση, μια ταβέρνα, όταν τηρεί τις αποστάσεις, συνεισφέρει λίγο στην εξάπλωση του ιού. Όταν υπάρχει μουσική, και γίνεται μπαρ, εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Για αυτό αναγκάστηκαν να κλείσουν όλη την εστίαση».
«Το επόμενο επίπεδο μέτρων θα είναι ένα γενικευμένο lockdown στη Θεσσαλονίκη. Κάτι τέτοιο θα έχει μεγάλες συνέπειες, οικονομικές και ψυχολογικές. Καλό θα ήταν λοιπόν οι Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν στην εφαρμογή των μέτρων», προειδοποίησε ο ίδιος.
«Θα ήθελα να εξηγήσω ότι μεγάλη διασπορά στο εστιατόριο και στα ΜΜΜ, στα ΜΜΜ θεωρητικά όλοι φορούν μάσκα και η πιθανότητα νόσησης είναι μικρή. Στο εστιατόριο, μιλάμε, γελάμε, και αυξάνεται πολύ η πιθανότητα μετάδοσης. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα λύσουμε το πρόβλημα μετακίνησης με τη συμπεριφορά μας. Τα πολλά κρούσματα είναι μεταξύ 18-39, ηλικίες που νιώθουν άτρωτοι, και πηγαίνουν παντού. Και για αυτό έκλεισαν όλα. Επειδή υπάρχει κυκλοφορία μέχρι τις 12, ας μην μαζευόμαστε στα πεζοδρόμια και τις πλατιές. Να συμμετέχουμε όλοι στη λύση του προβλήματος», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.