Η ανεπάρκεια και η αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κρίσης που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού μας οδηγεί τώρα σε αδιέξοδα τόνισε σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης.
Μιλώντας, σήμερα Τρίτη 03/11/20, στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» και τους δημοσιογράφους Αλφόνσο Βιτάλη και Θάνο Σιαφάκα, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι τόσο το τελευταίο διάγγελμα όσο και η ρητορική που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται εκτός πραγματικότητας αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα με ένα μείγμα εφησυχασμού και νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας.
Η λειψή προετοιμασία, ο εφησυχασμός και τα λάθη της πολιτικής που ακολουθήθηκε έχουν οδηγήσει το ΕΣΥ σε τρομακτική πίεση όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες και την κοινωνία μπροστά σε δραματικές εξελίξεις επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης.
«Με αυτήν την έννοια προφανώς τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται τώρα ή που ενδεχομένως θα ληφθούν είναι η προετοιμασία του εδάφους για ένα ενδεχόμενο, το οποίο έρχεται όλο και πιο κοντά» υπογράμμισε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα ενός γενικού λοκντάουν.
Ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «Μαύρη Μέρα» για την Ευρώπη τη σημερινή λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βιέννη τονίζοντας ότι “η υπεράσπιση όλων των αξιών μας και του πυρήνα τους, πρέπει να γίνεται με τρόπο σαφέστατα δημοκρατικό στη βάση δικαιακών συστημάτων και του νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ενδεχόμενος να μην χρειάζονται κάποιες επικοινωνιακές καταστάσεις, συμβολικές μεν αλλά που δίνουν έναυσμα σε άλλους, δεν θέλω να αναφερθώ σε ηγέτες άλλων χωρών, οι οποίοι επενδύουν στη σύγκρουση και την τρομοκρατία στον πυρήνα της Ευρώπης».
Ερωτηθείς για το κυβερνητικό σχέδιο φύλαξης των Πανεπιστημίων ο τ. Πρόεδρος της Βουλής αφού χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη και αυτονόητα καταδικαστέα αθλιότητα» την ενέργεια εναντίον του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, έκανε λόγο για «ένα πρόγραμμα εμπέδωσης της αστυνομικής καταστολής στα ΑΕΙ». Τέλος ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται ένα κρεσέντο κρατικής καταστολής από ορισμένες εστίες και θύλακες μέσα στην αστυνομία, το οποίο έχει κυβερνητική κάλυψη.
Βασικά σημεία:
ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
· Είναι σαφές ότι υπήρξε μία λειψή προετοιμασία, ένα μείγμα εφησυχασμού και λάθος πολιτικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έπρεπε να έχουν προσέξει πάρα πολύ εδώ και μήνες την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας έτσι ώστε να μπορέσει να απορροφήσει το πρώτο και δεύτερο κύμα της ασθένειας και να μην υπάρχει επιβάρυνση του ΕΣΥ. Δεν θα φτάναμε με αυτόν τον τρόπο στο σημερινό σημείο που όλοι λένε ότι το ΕΣΥ είναι στα όρια του. Επίσης έπρεπε να έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού και να πολλαπλασιαστούν οι θέσεις ΜΕΘ. Πέραν της κριτικής που γίνεται για τις εστίες μετάδοσης, για την απαράδεκτη κατάσταση στα ΜΜΜ και για άλλες πλευρές που ασκείται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση από το Σεπτέμβρη κιόλας, πλέον όλοι οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν ότι επί του υγειονομικού συστήματος κάποια πράγματα έχουν πάει λάθος. Με αυτήν την έννοια προφανώς τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται τώρα ή που ενδεχομένως θα ληφθούν είναι η προετοιμασία του εδάφους για ένα ενδεχόμενο, το οποίο έρχεται όλο και πιο κοντά. Αυτό δείχνει, αν το συγκρίνετε και με τη ρητορική του ίδιου του Πρωθυπουργού όχι μόνο στο τελευταίο του διάγγελμα αλλά και στις δύο συζητήσεις που προηγήθηκαν μέσα στη Βουλή, ότι βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος από την πραγματική κατάσταση. Η μη αντιμετώπισή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, εγκαίρως προληπτικά μέσα στις εστίες που δημιουργούν αυτήν την έξαρση επιφέρει σήμερα μία κατάσταση όπου πρέπει να ληφθούν ενδεχομένως πολύ πιο ριζικά και οριζόντια μέτρα.
· Λυπάμαι για το ότι ενώ η Κυβέρνηση είχε τα χρήματα αφού υπάρχει πράσινο φως από την Ε.Ε. όχι μόνο από το ΕΣΠΑ αλλά και από όλους τους πόρους να δίδονται για την ενίσχυση και στήριξη του συστήματος Υγείας, δεν το έπραξε. Δεν εννοούμε μόνο τις ΜΕΘ που είναι το τελευταίο στάδιο αλλά την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, τα μαζικά τεστ και την οριζόντια υποστήριξη όλων των προληπτικών μέσων στην κοινωνία. Είναι προφανές επίσης πως έπρεπε να γίνουν έγκαιρα οι παρεμβάσεις στον τομέα της οικονομίας έτσι ώστε να υπάρχουν κεφάλαια κίνησης ή επιβίωσης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κάτι το οποίο δεν έγινε. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος από την Κυβέρνηση είναι ένα μείγμα εφησυχασμού αλλά και μίας διαφορετικής πολιτικής αντίληψης που τώρα μας οδηγεί σε αυτά τα αδιέξοδα.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΌ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
· Επί της ουσίας όλος αυτός ο τρόμος που έχει δημιουργηθεί μετά από τα χτυπήματα που έχουν συμβεί είχε προαναγγελθεί με όλη τη φάση του ISIS και του τρόπου αντιμετώπισής του. Είναι προφανές ότι αποτελεί μια ανοικτή πρόκληση που δεν πρέπει να εξελιχθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε μια αντιπαράθεση αξιακή, πολιτισμών και ευρύτερα συστημάτων. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όλα τα δημοκρατικά μέσα. Δηλαδή με όλα τα μέσα που διαθέτουν οι ανοικτές δημοκρατικές κοινωνίες για τον κολασμό αλλά και την πρόληψη τέτοιων φαινομένων. Είναι σαφές πως είναι μια ακόμα μαύρη μέρα με όλα αυτά που συνέβησαν στη Βιέννη. Φοβάμαι ότι δεν θα είναι η τελευταία μαύρη μέρα διότι η προηγούμενη φάση της δεκαετίας με τους πολέμους, τις συγκρούσεις και με ότι επένδυσε η κάθε υπερδύναμη αλλά και πιο μικρές δυνάμεις, περιφερειακές, στις συγκρούσεις που έγιναν εκεί, έχουν παράξει μια «καύσιμη ύλη» με ανθρώπους οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες ακραίες τρομοκρατικές ενέργειες. Είναι μείζον θέμα και θέλει μια αντιμετώπιση σε κάθε επίπεδο. Ως προς αυτό θα έλεγα ότι πυροδότησε σε ένα βαθμό η στάση του κ. Μακρόν, η οποία βεβαίως ήταν εξ υπαρχής στη βάση αξιών και υπεράσπισης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Το πυροδότησε και με την φωταγώγηση κεντρικών κτιρίων. Όλα αυτά είναι υπερβολές και βούτυρο στο ψωμί αυτών που θέλουν να παίξουν ένα τέτοιο παιχνίδι σύγκρουσης πολιτισμών.
· Επαναλαμβάνω ότι η υπεράσπιση όλων των αξιών μας και του πυρήνα τους, πρέπει να γίνεται με τρόπο σαφέστατα δημοκρατικό στη βάση δικαιακών συστημάτων και του νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ενδεχόμενος να μην χρειάζονται κάποιες επικοινωνιακές καταστάσεις, συμβολικές μεν αλλά που δίνουν έναυσμα σε άλλους, δεν θέλω να αναφερθώ σε ηγέτες άλλων χωρών, οι οποίοι επενδύουν στη σύγκρουση και την τρομοκρατία στον πυρήνα της Ευρώπης.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
· Με αφορμή αλλά και πρόσχημα αυτήν την απαράδεκτη και αυτονόητα καταδικαστέα αθλιότητα που έγινε σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, ο κ. Μητσοτάκης και ενώ βρισκόμαστε μέσα σε αυτήν την ειδική κατάσταση με την πανδημία, εξήγγειλε και θα δούμε πως θα εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα εμπέδωσης της αστυνομικής καταστολής στα ΑΕΙ, τα οποία όπως γνωρίζετε είναι κλειστά εδώ και 6 μήνες. Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά υπάρχει ένα κρεσέντο κρατικής καταστολής από ορισμένες εστίες και θύλακες μέσα στην αστυνομία, το οποίο γίνεται με κυβερνητική κάλυψη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή μέσα στην πανδημία καθώς η κοινωνία μας και τα δικαιώματα βρίσκονται σε άτυπη περιστολή και μπορεί να μπουν και σε ακόμα μεγαλύτερη. Αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι μείζον όπως βεβαίως και της ασφάλειας των πολιτών και πάνω σε αυτά δεν χρειάζονται επικοινωνιακά παιχνίδια.