«Κύριος λόγος για τη διασπορά του κοροναϊού είναι οι μετακινήσεις», επανέλαβε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ενώ όπως είπε, «σήμερα είναι πιθανόν να ακούσουμε πάλι για 2.000 κρούσματα, μετά τον μειωμένο χθεσινό αριθμό, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες».
Ο σχεδιασμός για μαζικά rapid tests σύντομα θα περιλαμβάνει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ οι κινητές μονάδες συνεχίζουν στη Βόρεια Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς την Κομοτηνή και τη Δράμα.
Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας, επιμένοντας να υπενθυμίζει ότι αν οι υπερμεταδότες είναι το 10% η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80%.
Ανεξάρτητα του τεστ κάποιος που ιχνηλατήθηκε ως στενή επαφή πρέπει να τηρήσει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, επεσήμανε.
Στη Β. Ελλάδα γίνεται αξιολόγηση και εξετάζονται σε κάποιες περιοχές και οι μαθητές ανέφερε, εξηγώντας ότι, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, γίνεται εκτίμηση ρίσκου, δηλαδή αν πρόκειται για συρροή ή όχι.
«Πρώτη μας προτεραιότητα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας, είναι οι ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας. «Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για όλη τη χώρα, η Β. Ελλάδα έχει πιο πολλές περιοχές που μπήκαν στο κόκκινο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα»
Η χαλάρωση που υπήρχε προηγουμένως οδήγησε στην σημερινή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, τόνισε, μιλώντας και στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.
«Έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και ελπίζουμε –όπως έχουμε δει και σε άλλες περιοχές- η εφαρμογή των μέτρων να φέρουν αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε: «Σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία τεράστια πίεση. Αυτή τη στιγμή και στη χώρα μας, όπου ναι μεν έχουμε καλύτερα νούμερα σε σχέση με άλλες χώρες, ελπίζουμε ωστόσο με τα μέτρα που πήραμε να αποδώσουν σε δύο εβδομάδες και κυρίως στην περιφέρεια που είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την επιτήρησή τους. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η μετακίνηση είναι ο «νούμερο ένα» λόγος της διασποράς. Ειδικά τώρα που έρχεται ο χειμώνας πρέπει κράτος και πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα.
Όλο το σύστημα υγείας στηρίζεται με 6.000 προσλήψεις, κινητές μονάδες ΕΟΔΥ 450 σε όλη τη χώρα, οι ΜΕΘ από 550 πλησιάζουν τις 1000 και προτίθενται και άλλες, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια. Όμως όπως συμβαίνει και σε συστήματα πιο εξελιγμένα από το δικό μας, πιέζονται πάρα πολύ γιατί αυτό το δεύτερο κύμα είναι πολύ δυνατό αλλά και γιατί μπαίνουμε προς τον χειμώνα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αναμονή για ΜΕΘ στη χώρα μας, σε λίγους μήνες θα φτάσουμε και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην διάθεση κλινών ΜΕΘ.
«Καλοδεχούμενη η κριτική, ακόμα και σε περίοδο πανδημίας, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς για καθυστερήσεις γιατί προφανώς κάτι που δεν έχει γίνει επί δεκαετίες δεν μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες. Σε όλη την Ευρώπη η προετοιμασία που υπάρχει για τη δεύτερη φάση δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη, το σύστημα αυτή τη φορά είναι αρκετά πιο προετοιμασμένο. Είμαστε σε όλα τα επίπεδα πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι ακόμη και τα τεστ είναι πολλά περισσότερα, από 800 στην αρχή της πανδημίας, την προηγούμενη εβδομάδα φτάσαμε στις 30.000 σε μία ημέρα».
Πηγή:ΕΡΤ1