Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ξανά σήμερα λες και ζει σε άλλο πλανήτη και δεν βλέπει τι γίνεται στην υπόλοιπη Γη” σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για την συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι ήταν βαθιά διχαστικός, όταν η συγκυρία επιβάλλει και οι πολίτες απαιτούν ενότητα.
Πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν «απερίγραπτα αδιάβαστος, τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη και στον κόσμο, όσο και για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τη στρατηγική για τα μοριακά και τα ταχεία τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, την πρόοδο στα φάρμακα και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του COVID-19» και «αδιανόητα κακεντρεχής για την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, δυστυχώς, και στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη».
Ο κ. Πέτσας κατέληξε λέγοντας ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει συζήτηση στη βουλή και εκεί, ανοιχτά και δημόσια θα έχουν την ευκαιρία όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. «Θα έχει την ευκαιρία λοιπόν να διαγράψει τη σημερινή διχαστική και ασυνάρτητη παρουσία του με μία υπεύθυνη, ελπίζουμε, στάση» είπε.
Για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και τις επιθέσεις στους επιστήμονες, τα ενδεχόμενα λάθη της κυβέρνησης αλλά και την απόφαση για οικονομική στήριξη των πληττομένων από το νέο lockdown μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.
«Αν αυτή είναι η αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει ο Μητσοτάκης, θα κυβερνήσει για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό είναι το βέβαιο, γιατί αυτή δεν είναι αντιπολίτευση σοβαρότητας, είναι αντιπολίτευση της πλάκας. Ο κ. Τσιόδρας είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει στηρίξει, με την πειθώ του, όλες τις προσπάθειές μας από τον Μάρτιο και μετά. Καταφέρνει να περάσει το μήνυμα σ’ όλους τους πολίτες. Κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό, για να φθάσουμε μέχρι εδώ και να είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, απ’ ό,τι οι περισσότερες άλλες χώρες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, που συνομιλεί καθημερινά με τον κ. Τσιόδρα, έχει αναπτύξει μια οικειότητα, αν είναι αυτό το ζήτημα προς αντιπολίτευση, τι να πω; Ήταν μια ξεκάθαρη επιλογή κι ένα μήνυμα: Πολιτική και επιστήμη πάνε μαζί. Και πρέπει να έχουμε και τους πολίτες μαζί, για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας», πρόσθεσε.
Μιλώντας για ενδεχόμενα λάθη της κυβέρνησης στη διαδικασία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης ο κ. Πέτσας επεσήμανε: «Φυσικά, όλοι κάνουμε λάθη. Ιδίως όταν κυβερνάς, το να λες ότι δεν κάνεις λάθος, αυτό είναι το μεγαλύτερό σου λάθος! Ο πρωθυπουργός -όπως είπε κι ο ίδιος χθες-, αναγνώρισε μία διαδικασία σταδιακής χαλάρωσης και εφησυχασμού, μετά το καλοκαίρι, η οποία έφερε αυτά τα αυξανόμενα κρούσματα τον Σεπτέμβριο κι αργότερα τον Οκτώβριο. Και ξαφνικά, αυτός ο μικρός κυματισμός, από κύμα πήγε να γίνει τσουνάμι».
Υπογράμμισε επίσης πως «ο κ. Τσιόδρας έδειξε χθες ένα γράφημα που αφορά στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Φαίνεται ότι τα μέτρα που εξαρτώνται από το πώς τα χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς, είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τα καθολικά μέτρα που περιορίζουν την κινητικότητα. Η μάσκα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, βοηθάει πάρα πολύ, αρκεί να το χρησιμοποιούμε σωστά. Δεν έχει όμως την αποτελεσματικότητα που έχει ο περιορισμός της κινητικότητας, η απαγόρευση κυκλοφορίας, ένα καθολικό lockdown. Αυτό το γνωρίζουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού σ’ όλο τον κόσμο, όπου εφαρμόστηκαν αντίστοιχα μέτρα. Και γι’ αυτό, βλέποντας την εξέλιξη των πραγμάτων ο πρωθυπουργός πήρε μια τολμηρή και δύσκολη απόφαση, να κινηθεί πιο γρήγορα».
Επεσήμανε επίσης αναφορικά με τις συγκεντρώσεις ότι «ήταν μία συγκέντρωση πάνω από 20.000 άτομα εκείνη που έγινε έξω από το Εφετείο, όταν αναμενόταν η απόφαση στην ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής. Ήταν πολύ δύσκολο να κάνει κανείς κάτι άλλο. Φυσικά προσπαθήσαμε να συστήσουμε στον κόσμο ν’ αποφεύγει τις συναθροίσεις. Αλλά ήταν πολύ δύσκολο αυτό το γεγονός να μετριασθεί. Ας δούμε, λοιπόν, τα γεγονότα που έχουμε μπροστά μας και με την εμπειρία και αυτού του γεγονότος». Τόνισε επίσης πως αν και «είναι δύσκολο να μπορέσεις σε τόσο εμβληματικά θέματα, να μετριάσεις τη συνάθροιση», «αυτά τα παραδείγματα ας τα έχουμε στο μυαλό μας, καθώς προχωρούμε στον χειμώνα που θα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα, ώστε παρόμοιες συγκεντρώσεις να σταματήσουν και να μη γίνουν αιτία υπερμετάδοσης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ταυτόχρονα πως «η κοινωνία περιμένει υπεύθυνες συμπεριφορές από τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν με την κυβέρνηση. Θέλει μια σοβαρότητα στα προβλήματα που την απασχολούν, είτε είναι η υγεία, είτε είναι η οικονομία, είτε είναι η παιδεία. Πρέπει να έχει λύσεις να προτείνει και όχι μόνο κραυγές».
Όσον αφορά τα μέτρα οικονομικής στήριξης όσων πλήττονται, ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Έχουμε ταμειακό απόθεμα 37 δισεκατομμύρια ευρώ. Φροντίσαμε τα χρήματα που δίνουμε στην αγορά, για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, να τα αναπληρώνουμε με δανεισμό από τις αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια, ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αυτό είναι απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών στην οικονομία μας. Γι’ αυτό εξακολουθούμε να έχουμε ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Ο κ. Τσίπρας σκοπίμως φυσικά μπερδεύει τα νούμερα γιατί θεωρεί ότι κανένας δεν θα ασχοληθεί με αυτά. Είχαμε δανειστεί από τους εταίρους μας όταν τελείωσε το τρίτο μνημόνιο 15,7 δισεκατομμύρια για να μείνουν στην άκρη ώστε να εξυπηρετούν χρέος. Αυτά τα 15,7 δισεκατομμύρια τα είχε βαφτίσει «μαξιλάρι». Ας αλλάξει πλευρό. Γιατί πλέον τα 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν αντικατασταθεί από 16 δισεκατομμύρια ευρώ, που έχει δανειστεί ο κ. Μητσοτάκης από τις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια γιατί έχει αξιοπιστία».
Και έκλεισε επισημαίνοντας πως «υπάρχει εμπιστοσύνη όλων απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι μόνο κυβερνητική επιτυχία. Είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων. Δεν υπήρξε ποτέ δίλλημα μεταξύ οικονομίας και υγείας. Τα καταφέραμε καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δείξαμε μια σοβαρότητα σαν Κράτος και σαν πολίτες. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην πορεία που έχουν και τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή την τιμή που αποτιμάται το επιτόκιό τους, αλλά και στον τρόπο που ξένοι επενδυτές έρχονται και βάζουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα».