“There ain’t no such thing as a free lunch” λένε οι Αμερικάνοι εννοώντας πως αν παίρνεις κάτι “τζάμπα” θα αναγκαστείς να το πληρώσεις με άλλο τρόπο…
Του Αντρέα Παναγόπουλου
Σάλο προκάλεσε το πανελλαδικό «φιάσκο» της έναρξης της τηλεκπαίδευσης στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, τη Δευτέρα αλλά και τα σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας σήμερα Τρίτη.
Το πρόβλημα επικεντρώθηκε στην διακοπή λειτουργίας της εφαρμογής Webex της CISCO πάνω στην οποία στηρίζεται η λειτουργία της τηλεκπαίδευσης.
Εκείνο που δεν έχει ίσως προβληθεί από τα ΜΜΕ είναι ότι το “φιάσκο” αφορούσε αποκλειστικά τις σχολικές μονάδες της ΔΗΜΟΣΙΑΣ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αντίθετα, κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από τη χρήση του Webex από ιδιωτικά και πρότυπα σχολεία, πανεπιστημιακές σχολές και εκατοντάδες φροντιστήρια σε όλη την Ελλάδα με αντίστοιχο, ίσως και μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών.
Γιατί συνέβη αυτό;
Είναι πολύ απλό. Για τον ίδιο λόγο που επαίρεται το Υπουργείο Παιδείας: το ότι η CISCO προσέφερε τη δωρεάν έκδοση της δημοφιλούς πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων. Μία έκδοση που συνήθως δίνεται σε μεμονωμένους πελάτες, εταιρείες και οργανισμούς δοκιμαστικά έτσι ώστε να αξιολογηθεί και μετά να προχωρήσουν στην αγορά της εμπορικής έκδοσης και των πολύ περισσότερων δυνατοτήτων της. Πράγμα που έχουν ήδη κάνει όλοι σχεδόν οι φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης και πολλά ΑΕΙ. Γι’ αυτό και δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα.
Πρόβλημα όμως και μάλιστα μεγάλο είναι να στηρίζεις την εθνική στρατηγική για την Παιδεία αποκλειστικά στη δωρεάν έκδοση μιας πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, όσο καλή κι αν είναι αυτή, και το Webex είναι όντως εξαιρετικό. Στην εμπορική του έκδοση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε κάποια στιγμή και τη σύμβαση με την εταιρία η οποία δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, και την οποία ζήτησε η τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Δεν θα προκαλέσει όμως έκπληξη αν σε αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται κάποια συμφωνία παροχής υπηρεσιών SLA (Service-level agreement) ούτε και κάποια ρητή υποχρέωση της CISCO να έχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη και σε πλήρη λειτουργία την πλατφόρμα της. Κάτι που θα ήταν εντελώς άδικο για όσους έχουν πληρώσει άδειες για τη χρήση της εμπορικής έκδοσης και μάλιστα με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.
Εάν μάλιστα υπήρχε μία τέτοια συμφωνία τότε το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να απαιτήσει και μία τεράστια αποζημίωση για τη μη λειτουργία της εφαρμογής τη Δευτέρα. Πράγμα που σήμερα δεν έχει το δικαίωμα να κάνει και δεν θα κάνει.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν ήταν ούτε του Webex ούτε των server της CISCO ούτε το ότι μπήκαν όλοι οι μαθητές μαζί και το χάλασαν. Το πρόβλημα είναι το δωρεάν!
Οπως επίσης το πρόβλημα είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας, αφού δεν ήθελε να πληρώσει δεκάρα για τη δημόσια εκπαίδευση, θα έπρεπε να είχε προβλέψει εναλλακτικές επιλογές (π.χ χρήση Zoom, Skype κ.α), αλλά και να αποφορτίσει το βάρος που δέχτηκε η εφαρμογή να είχε θεσπίσει εκ περιτροπής διδασκαλίας για την τηλεκπαίδευση.
Είχε 6 μήνες για να τα οργανώσει όλα αυτά. Δεν το έκανε. Και βγήκε μετά και τα έριχνε στην εταιρία και στον …κακό μας τον καιρό. Οταν άλλοι δούλευαν και έκαναν μια χαρά μάθημα με το Webex.
Λες και δεν θα πλήρωναν κάπως αλλιώς το “δωρεάν γεύμα” (ή την δωρεάν τηλεκπαίδευση)…