Η “διαταγή” του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων, με κυβερνητική εντολή και υπόδειξη του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, δεν είναι μόνο “αντισυνταγματική”, όπως αποφάνθηκαν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και γνωστοί συνταγματολόγοι και νομικοί –με την διαφωνία του Νίκου Αλιβιζάτου-, είναι κάτι περισσότερο: αχρείαστη και ως εκ τούτου προκλητική.
Αχρείαστη διότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ήδη ανακοινώσει πως θα τιμήσουν λιτά και συμβολικά την επέτειο του Πολυτεχνείου λαμβάνοντας υπόψη τους τις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, ως μείζων αντιπολίτευση, είχε προαναγγείλει πως ολιγομελής αντιπροσωπεία θα κατέθετε στεφάνι στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, τόπο μαρτυρίου των αγωνιστών κατά της Χούντας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε ανακοινώσει, από το βήμα της Βουλής, πως θα προσέλθουν να καταθέσουν στεφάνι 9 άτομα (ΕΝΝΙΑ…), ήτοι οι βουλευτές του Μερα25 και δύο μέλη του κόμματος –αριθμός που ταυτίζεται με το όριο ατόμων στις συναθροίσεις πριν την διαταγή της Αστυνομίας. Η Ελληνική Λύση δεν περίμενε κανείς να δηλώσει…παρουσία στην επέτειο, το δε ΚΙΝΑΛ δεν θα ανέμενε κανείς να προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα.
Στο ίδιο ακριβώς κλίμα περί συμβολικού εορτασμού της επετείου βρίσκονται τόσο ο ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών) που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, όσο και οι φοιτητικές παρατάξεις. Ουδείς εκ των προαναφερθέντων δεν πρόκειται –κατά τις δηλώσεις τους– να δημιουργήσει πρόβλημα καταστρατήγησης των κανόνων της καραντίνας.
Επί της ουσίας, έμενε μόνο το ΚΚΕ, που δια του Γραμματέα της Κ.Ε του Δημήτρη Κουτσούμπα προανήγγειλε πως θα τιμήσει την επέτειο με παρουσία και πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, τηρώντας, όμως, όλους τους κανόνες προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θυμίζοντας αυτό που είχε πράξει και στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς (εν μέσω της πρώτης καραντίνας).
Εάν υποθέσουμε πως ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία προκύπτει από την πορεία του ΚΚΕ, θα ανέμενε κανείς ο αρμόδιος υπουργός να επικοινωνήσει εγκαίρως με τον κ. Κουτσούμπα και να τον καλέσει να εξηγήσει στην υγειονομική επιτροπή τον σχεδιασμό και την τήρηση των πρωτοκόλλων. Η όποια αντίδραση θα μπορούσε να προκύψει μόνο εάν τα μέτρα προστασίας που σκοπεύει να λάβει το ΚΚΕ αξιολογούνταν ως ανεπαρκή.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε δίχως καμία προσυνεννόηση την απαγόρευση του εορτασμού της επετείου εδώ και δέκα μέρες με συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό και εν συνεχεία ο πρωθυπουργός την επικύρωσε από το βήμα της Βουλής εξαπολύοντας μια ασυνήθιστη -για τον ήπιο λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση- επίθεση στον Δημήτρη Κουτσούμπα και στον Γιάνη Βαρουφάκη.
Ακόμα και η τηλεφωνική επικοινωνία –την Παρασκευή– του υπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε τον χαρακτήρα της ανακοίνωσης της κυβερνητικής απόφασης και όχι της προσπάθειας συνεννόησης.
Η διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ήρθε ως υπογραφή μιας πολιτικής που είχε συμφωνηθεί στα κυβερνητικά κλιμάκια. Τις ίδιες ώρες οι παρεμβάσεις της αστυνομίας και κάποιες προκλητικές ενέργειες, όπως με την 15χρονη στην Καρδίτσα, ή με τις συλλήψεις σε σουβλατζίδικα, επιβεβαίωσαν το κλίμα της έντονης αστυνομικής παρουσίας που καλλιεργούσε η κυβέρνηση.
Οι ειδικοί έχουν εξηγήσει που εδράζεται η αντισυνταγματικότητα της αστυνομικής διαταγής, όπως και πως αυτή δρα υπερακοντίζοντας την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομενου από την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Το θέμα δεν είναι, όμως, νομικό. Είναι πολιτικό και θέμα Δημοκρατίας. Και το γεγονός πως όλα τα παραπάνω δεν χρειάζονταν εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.
ΥΓ 1: Το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ,Μερα25 βρέθηκαν να συνυπογράφουν κοινό κείμενο αποτελεί, αναμφίβολα, μια ιστορική στιγμή στο χώρο της διασπασμένης και διχασμένης αριστεράς. Δεν σηματοδοτεί κάποια συνεργασία στο μέλλον, όμως στέλνει ένα σήμα για τα όρια που μπορεί να ανεχθεί αυτή η κατακερματισμένη αριστερά. Κι αυτό είναι, αναμφίβολα, “κατόρθωμα” της κυβέρνησης.
ΥΓ 2: Η άρνηση της Φώφης Γεννηματά να συνυπογράψει το σχετικό κείμενο υπό την δικαιολογία πως τα άλλα κόμματα “παίζουν το παιχνίδι του Μητσοτάκη” κράτησε το ΚΙΝ.ΑΛ στη σφαίρα της κυβερνητικής επιρροής, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες της επικεφαλής του κινήματος να διαφοροποιηθεί έντονα, ενίοτε και επιθετικά, από την κυβέρνηση. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να αυτοτοποθετηθεί πολιτικά σε έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλείψει αφήνοντάς τον ανοχύρωτο στην πολιτική και εκλογική διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΥΓ 3: Η κυβέρνηση κερδίζει, από την πλευρά της, πόντους στο σκληρό υπερδεξιό εκλογικό ακροατήριο και ενδεχομένως να προσελκύσει κάποιους ψηφοφόρους του Κυριάκου Βελόπουλου ή και του χώρου της ακρας δεξιάς πτέρυγας. Ίσως να αποβλέπει και σε μερίδα των κεντρώων “νοικοκυραίων” που έλκονται από αφηγήματα περί “νόμου και τάξης”. Εμφανίζει, όμως, ένα πολύ σκληρό πρόσωπο που προκαλεί ρωγμές στο προφίλ μεταρρυθμιστικής ηπιότητας που επιδίωκε ο πρωθυπουργός. Μένει να αποδειχθεί εάν τα γκλομπ και οι χειροπέδες μπορούν να απορροφήσουν τους ισχυρούς κραδασμούς από τους χειρισμούς περί την πανδημία και από την κοινωνική ασφυξία για τις τεράστιες οικονομικές της συνέπειες.
Υ.Γ 4: Ο αρμόδιος υπουργός παίζει το σημαντικότερο χαρτί του. Η αυριανή μέρα (Τρίτη) θα αποκτήσει περίοπτη θέση στο πολιτικό βιογραφικό του. Χρεώνεται, όμως, πολλά και στο εσωτερικό της Ν.Δ δεν είναι πλέον λίγοι εκείνοι που τα επισημαίνουν. Η επίδειξη αστυνομικής καταστολής είναι η μία πλευρά του νομίσματος που δεν συνάδει με την παραδοσιακή λαϊκή δεξιά. Η άλλη είναι η αδυναμία του να ελέγξει τα μεγάλα και σημαντικά. Ο υπαρχηγός της Χ.Α Χρήστος Παππάς παραμένει άφαντος, ενώ παραμένει αναπάντητο γιατί επιδεικνύει αυτή την ακραία συμπεριφορά για τις υποθετικές συναθροίσεις του Πολυτεχνείου, όταν ήταν παντελώς απων από την εστία υπερμετάδοσης στη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου που ήδη στοίχισε τη ζωή ενός μητροπολίτη (ενώ κινδυνεύουν αρκετοί ακόμα) και ποιος ξέρει πόσες ακόμα ζωές κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Επ΄ αυτών….λέξη.
Σ.Κ