Ο γερμανικός τύπος για τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και για τη συμπλήρωση 15 ετών της Άγκελας Μέρκελ στην καγκελαρία.
«Την άνοιξη η Ελλάδα θεωρούνταν χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα όμως τα κρούσματα εκτοξεύονται. Πώς η κατάσταση βρέθηκε εκτός ελέγχου;» διερωτάται η ιστοσελίδα της εφημερίδας Handelsblatt σε ανταπόκριση του Γκερτ Χέλερ από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα αντιμέτωπη με κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού».
Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: «Εδώ και δύο εβδομάδες η χώρα βρίσκεται σε λοκντάουν. Εστίαση και καταστήματα λιανικού εμπορίου έχουν κλείσει, απαγορεύεται η κυκλοφορία 9μμ-5πμ και για τις μετακινήσεις πρέπει να αποστέλλεται sms. Τα περιοριστικά μέτρα τραβούν την χώρα ολοένα και πιο βαθιά στην κρίση. Από τότε που καταγράφηκε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα τον περασμένο Φεβρουάριο η κυβέρνηση ενίσχυσε το σύστημα υγείας διπλασιάζοντας τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας από 557 σε 1.220. Παράλληλα προσλήφθηκαν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές. Όμως οι κλίνες έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου ο ιός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, το σύστημα υγείας έχει φθάσει στα όριά του. Τη περασμένη Παρασκευή υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη μόλις 8 ελεύθερες κλίνες στις εντατικές. Αντιδρώντας το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη επίταξη δύο ιδιωτικών νοσοκομείων, τα οποία από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να νοσηλεύουν άτομα με κορωνοϊό.
Με χρεοκοπία απειλούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων
Η επίταξη δείχνει πόσο δραματική είναι η κατάσταση, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα. Ειδικοί αποδίδουν την έκρηξη των κρουσμάτων από τις αρχές Οκτωβρίου στην απερισκεψία πολλές νέων, οι οποίοι δεν τηρούσαν τις αποστάσεις σε πάρτι και κέντρα διασκέδασης. Στο μεταξύ η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Όταν καταγράφονται καθημερινά 3.000 νέα κρούσματα μια ιχνηλάτηση είναι σχεδόν αδύνατη.
Η πανδημία έχει δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία που έχει πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση των τελευταίων ετών. Σε περίπτωση που μετά την καθίζηση που υπέστη ο τουρισμός το καλοκαίρι δεν κινηθεί η αγορά τις γιορτές τότε χιλιάδες έμποροι και ιδιοκτήτες εστιατορίων απειλούνται με χρεοκοπία. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγκάστηκε να διορθώσει το ποσοστό ύφεσης που προβλέπεται φέτος στην Ελλάδα από το 8,2% στο 10,5%. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά προσαρμόστηκε κι αυτή και περιορίστηκε από αρχικά 7,5% στο 4,8%».
Άγκελα Μέρκελ: 15 χρόνια καγκελάριος
Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών στην καγκελαρία την Κυριακή η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Η Άγκελα Μέρκελ, καγκελάριος από τις 22 Νοεμβρίου του 2005, έχει πια συνηθίσει να γιορτάζει τις επετείους από την ανάληψη των καθηκόντων της σε κρίσιμους καιρούς. Τον Νοέμβριο του 2010 μιλούσε για την “ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση” στην οποία βρισκόταν τότε το ευρώ. Το 2015 οι βαυαροί χριστιανοκονωνιστές, κυβερνητικός εταίρος των χριστιανοδημοκρατών, λίγο έλλειψαν να ρίξουν την κυβέρνηση. Φέτος είναι η πανδημία που επισκιάζει τα 15 χρόνια της Μέρκελ στην καγκελαρία. Δεν αποκλείεται το 2020 να αποδειχθεί η δυσκολότερη χρονιά για τη καγκελάριο από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας.
Ο τρόπος με τον οποίο η Άγκελα Μέρκελ χειρίζεται την πανδημία ανατρέπει πολλές αντιλήψεις για την προσωπικότητά της, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της θητείας της στη καγκελαρία. Την επόμενη εβδομάδα θα προσπαθήσει για μια ακόμα φορά να πείσει τους τοπικούς πρωθυπουργούς, που είναι αρμόδιοι για ζητήματα υγείας στη Γερμανία, να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τη δημόσια ζωή, αλλά και τις προσωπικές επαφές. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για κρούσματα και θανάτους ενισχύουν την άποψή της. Η απουσία υπομονής στο ζήτημα αυτό ανατρέπει την εικόνα της πολιτικού, η οποία έχει επικριθεί για υπερβολική καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων Κι όμως και στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης έλαβε αποφάσεις γρήγορα. Ακόμα και η κατηγορία ότι οι πολιτικές της αποφάσεις δεν βασίζονται σε πεποιθήσεις αναιρείται από την επιμονή της καγκελαρίου να θέτει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία της ζωής και όχι αγαθά ή αρχές που κι αυτά χρήζουν προστασίας».
Πηγή: DW – Στέφανος Γεωργακόπουλος