Από “δήμαρχος της Αμερικής”, που έχαιρε σεβασμού σε όλον τον κόσμο για την αντίδρασή του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Ρούντι Τζουλιάνι έγινε τώρα η ενσάρκωση αυτών των Ρεπουμπλικανών που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να υπηρετήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ ακόμη και υποστηρίζοντας απίστευτες θεωρίες συνομωσίας.
Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον θα μείνει ιστορική για την σταδιοδρομία του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης (1994-2001): με συχνά σουρεαλιστικές πινελιές, ο προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε με σθένος τη θέση, σύμφωνα με την οποία ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να είναι η πηγή ενός “κεντρικού σχεδίου” μαζικής εκλογικής απάτης, το οποίο του επέτρεψε να ιδιοποιηθεί ψήφους που προορίζονταν για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τζουλιάνι δεν προσέφερε καμία απτή απόδειξη για τις κατηγορίες αυτές.
Δύο ημέρες νωρίτερα, ο εβδομηντάχρονος είχε απορριφθεί από έναν ομοσπονδιακό δικαστή της Πενσιλβάνια: αυτός που δεν είχε αγορεύσει σε δικαστήριο για χρόνια φάνηκε να χάνει το νήμα της επιχειρηματολογίας του την ώρα που ζητούσε να ακυρωθούν εκατομμύρια ψηφοδέλτια βάσει της μαρτυρίας δύο ανθρώπων που δήλωναν ότι δεν είχαν μπορέσει να ψηφίσουν.
Πως αυτός που υπήρξε πρότυπο ψυχραιμίας και αντοχής μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας που έχαιρε σεβασμού –ήταν ένας από τους πρώτους που τα είχε βάλει με την νεοϋρκέζικη μαφία και με το λιγότερο γνωστό τότε οικονομικό έγκλημα– μπορεί να ενστερνίζεται τόσο έντονα τις θεωρίες συνομωσίας, τις οποίες υπερασπίζεται επίσης στο κανάλι του στο YouTube;
Δεκαετίες αντιπαραθέσεων
Αυτοί που τον γνωρίζουν για καιρό υπογραμμίζουν ότι πάντα του άρεσαν οι κάμερες, οι υπερβολές και οι αντιπαραθέσεις.
Ο Τζος Γκρίνμαν, ο οποίος εργάστηκε γι’αυτόν από το 1997 ως το 2001, θυμόταν την Πέμπτη μιλώντας στην Daily News “την τάση του να φουσκώνει τους αριθμούς”, να υπερασπίζεται αστυνομικές μεθόδους που κρινόντουσαν ρατσιστικές, ή την “τρελή του σταυροφορία” κατά ενός μουσείου του Μπρούκλιν, το οποίο κατηγορούσε ότι ήταν “αντι-καθολικό”.
Ωστόσο ο Τζουλιάνι γνώριζε επίσης πως να ξεπερνάει τις κομματικές διαφορές, σύμφωνα με τον Γκρίνμαν, “να λέει αλήθειες” για την εγκληματικότητα, την οποία οι νεοϋρκέζοι Δημοκρατικοί αρνούνταν να δουν, υπερασπιζόμενος παράλληλα έναν αυστηρό έλεγχο των πυροβόλων όπλων ή μια ανθρώπινη προσέγγιση της μετανάστευσης, μακριά από το δόγμα των Ρεπουμπλικανών.
Για τον Ρόμπερτ Πόλνερ, πρώην δημοσιογράφο που συνέβαλε το 2007 σε ένα βιβλίο το οποίο επικρίθηκε πολύ για τον Τζουλιάνι, η ατυχής του εκστρατεία για τις προεδρικές του 2008 ήταν το βασικό σημείο στροφής στην ιστορία της σταδιοδρομίας του.
Στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο Τζουλιάνι παρουσίασε προτάσεις πολύ πιο ριζοσπαστικές, κοντινές σε αυτές του Ντόναλντ Τραμπ οκτώ χρόνια αργότερα: τασσόταν υπέρ του να σταματήσουν οι αμβλώσεις και η παράτυπη μετανάστευση, υπέρ της συστηματικής ταυτοποίησης μη πολιτών που ζουν στις ΗΠΑ, μειώσεις φόρων και ενός …καθαρίσματος στην Ουάσινγκτον.
Μετά την αποτυχία αυτή, “ο Τζουλιάνι ζει την φιλία του με τον Τραμπ ως το μέσο πρόσβασής του στην εξουσία και δεν ξαναγυρίζει ποτέ πίσω”, σημειώνει ο Πόλνερ.
Η φήμη του αμαυρώθηκε για πάντα
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Τζουλιάνι δεν δίστασε να υπερασπιστεί τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ που δήλωνε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ένας ιδρυτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Επίσης ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στο βήμα για να υπερασπιστεί τον μεγιστάνα όταν αποκαλύφθηκε ηχογράφηση στην οποία ο επιχειρηματίας υπερηφανευόταν ότι μπορεί “να πιάνει τις γυναίκες από το ….” αιδοίο, απειλώντας να εκτροχιάσει την προεκλογική του εκστρατεία.
Ωστόσο παρά την αφοσίωσή του, του πήρε χρόνο για να βρεθεί στην καρδιά της εξουσίας. Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ φημολογείτο ότι θα γινόταν υπουργός Εξωτερικών, αλλά τη θέση πήρε τελικά ο Ρεξ Τίλερσον.
Ο Τζουλιάνι διορίστηκε ειδικός για την κυβερνοασφάλεια του προέδρου το 2017, προτού προσχωρήσει στην νομική ομάδα του προέδρου το 2018. Η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για ρωσική ανάμειξη βρισκόταν τότε στο φόρτε της και αυτός χαρακτηρίστηκε από δηλώσεις συχνά αντιφατικές.
Το φθινόπωρο του 2019, βρέθηκε στο επίκεντρο του ουκρανικού σκανδάλου.
Οι προσπάθειες του Τζουλιάνι να πείσει το Κίεβο να παραδώσει πληροφορίες υπονομευτικές για τον Τζο Μπάιντεν βγήκαν στο φως και συνέβαλαν στο να βρεθεί ο πρόεδρος στα πρόθυρα της καθαίρεσης.
Σε δύο άνδρες που εργάστηκαν γι’αυτόν στην Ουκρανία απαγγέλθηκαν κατηγορίες στη Νέα Υόρκη για παραβίαση των νόμων περί χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών.
Τώρα όσον αφορά την ιδιωτική ζωή του πρώην δημάρχου, ο οποίος πρόσφατα χώρισε από την τρίτη σύζυγό του, αυτή έχει δώσει τροφή για αστεία σχόλια από την πλευρά των Δημοκρατικών.
Πρόσφατα μάλιστα πιάστηκε στην παγίδα του κωμικού Σάσα Μπάρον Κόεν: στην τελευταία ταινία του δημιουργού του “Μπόρατ”, βλέπουμε τον Τζουλιάνι με το χέρι μέσα στο παντελόνι απέναντι σε μια νεαρή γυναίκα, κάτι το οποίο τον έφερε σε δύσκολη θέση μολονότι υποστήριξε ότι έφτιαχνε απλώς το πουκάμισό του.
“Μπορούσαμε ήδη να συζητάμε για τη φήμη του το 2010 ή το 2015”, λέει με κάποια λύπη ο Τζος Γκρίνμαν για να συμπληρώσει: “Από το 2020, (αυτή) αμαυρώθηκε για πάντα από τον Τραμπ”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ